Nieuws/Binnenland
442428
Binnenland

Advocate berispt om loterijgeld

Amsterdam - Een advocate uit Heerhugowaard is door de tuchtrechter op haar vingers getikt wegens gesjoemel met ruim een miljoen euro in opdracht van claimstichting Loterijverlies.

Dit blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Het is de zoveelste onregelmatigheid rond Stichting Loterijverlies en zijn oprichter Ferdy Roet, die miljoenen euro’s ontving van 193.000 leden om daarmee gezamenlijk de Staatsloterij aan te pakken voor misleidende reclame.

Rolls-Royce

Hun inleg is inmiddels opgegaan aan ‘kosten’, volgens Roet die rondrijdt in een Rolls-Royce. Advocate José Engels (46) van het gelijknamige advocatenkantoor werd afgelopen maart door de raad van discipline berispt omdat zij 1.251.899 euro van Loterijverlies op haar derdengeldrekening bewaarde. Ze deed dit terwijl zij helemaal geen werkzaamheden voor de claimstichting verrichtte.

Derdengeldrekeningen zijn afgeschermde rekeningen van advocaten, bedoeld voor het doorgeven van geld van cliënten aan bijvoorbeeld tegenstanders in juridische procedures.

Verboden

Verbergen van geld op een derdenrekening door niet-cliënten is verboden, omdat de positie van advocaten daarmee misbruikt kan worden voor belastingfraude of andere strafrechtelijke vergrijpen, zo laat een woordvoerder van de Orde van Advocaten weten.

Een kantoorgenoot van José Engels vond de omvangrijke betaling van Loterijverlies aan de derdengeldrekening verdacht. Hij schakelde daarom de Orde van Advocaten in en weigerde het miljoen terug te storten, zelfs toen Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet op hoge poten op het advocatenkantoor langskwam om het geld terug te eisen. Engels werd hiervoor voor de tuchtrechter gedaagd.

Schimmig

Korte tijd later sluisde Loterijverlies het geld weer door naar een schimmige brievenbusfirma op het belastingvriendelijke Britse eiland Man.

Vanaf hetzelfde adres op Man kreeg Roet vervolgens een hypotheek verstrekt van 3 miljoen euro voor de aanschaf van een kapitale villa in Bergen.

Bankencrisis

Geen van de betrokkenen wenst uitleg te geven. „De directie deelt geen info aan derden”, laat Roet weten.

Tijdens de behandeling van de tuchtklacht tegen advocate Engels beweerde zij dat het geld op haar derdengeldrekening vanwege zorgen van Loterijverlies over de ’wereldwijde bankencrisis’. Lees hier alles over Loterijverlies