Nieuws
442429
Nieuws

Verzekeringsfraude stijgt

Den Haag - Verzekeraars hebben het afgelopen jaar ruim tien procent meer fraudedossiers gemeld dan in 2014. Gemiddeld ging het om 309 zaken per maand. De meeste malversaties werden in juli waargenomen met 378 gevallen van oplichting.

Dat blijkt uit cijfers die het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars later vandaag naar buiten brengt.

„Opvallend is het dat er flink meer onderzoeken plaatsvinden bij verzekeringen waarbij de financiële impact van fraude relatief hoog is”, zegt woordvoerder Rudi Buis. „Dan hebben we het over polissen betreffende hypotheek, leven en arbeidsongeschiktheid.” In bijna de helft van alle zaken ging het om onrechtmatig gedrag dat al in de acceptatiefase van de claim werd ontdekt.

Wie zijn verzekering oplicht, staat mogelijk acht jaar lang op een zwarte lijst. Buis: „Dit register telt momenteel een kleine 18.000 mensen. Ook wordt een fraudeur door de verzekeraar geroyeerd en zal hij bij elke andere maatschappij - als hij al wordt geaccepteerd - een veel hogere premie moeten betalen voor zijn verzekeringen. Wij roepen onze achterban dan ook actief op om elk fraudegeval te melden.”