Nieuws/Buitenland
442432254
Buitenland

Tegenvaller voor Biden

FDA zegt ’nee’ tegen booster-prik in Amerika

WASHINGTON - Een onafhankelijk adviescomité van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA is in grote meerderheid tegen toediening van een extra coronavaccin aan Amerikanen die al volledig zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Leden van de commissie keerden zich na urenlange presentaties tegen de zogeheten boostershots voor mensen vanaf 16 jaar. De regering wil daar komende maandag op grote schaal mee beginnen.

De bedrijven Pfizer en BioNTech hadden gevraagd de extra prik goed te keuren voor mensen 16-plussers die hun laatste vaccindosis minstens een halfjaar geleden hebben gehad. De experts moesten de FDA adviseren over de vraag of zo’n ’boostershot’ voldoende meerwaarde heeft. Veel van hen toonden zich bezorgd over het risico op hartproblemen van een derde dosis bij jongere mannen. Bij ouderen zijn zij wel geneigd het nut ervan in te zien. De FDA gaat zich nu buigen over het advies van de deskundigen.

Het comité kwam tijdens de pandemie ook herhaaldelijk bijeen om coronavaccins goed te keuren voor gebruik in de VS. Toen waren de experts redelijk eensgezind, maar over toediening van boostervaccins ontstond veel discussie binnen de wetenschappelijke gemeenschap.

Voorstanders vrezen dat de effectiviteit van vaccins na verloop van tijd afneemt en dat Amerikanen met een boostershot beter zijn beschermd. Sommige critici vinden dat eerst haast moet worden gemaakt met het inenten van miljarden ongevaccineerde mensen in de wereld.

De experts in het comité kregen onder meer informatie van deskundigen uit Israël. Die verklaarden dat een derde vaccindosis op de korte termijn leidt tot een betere bescherming tegen besmettingen en ziekenhuisopnames onder 60-plussers. Het is echter onduidelijk hoelang mensen na een boostershot kunnen profiteren van die extra bescherming.