Nieuws/Binnenland
442446
Binnenland

Attributen James Bond geveild

Spectre, de 24e Bondfilm, heeft het publiek niet alleen vermaakt maar ook hebberig gemaakt. Dat hoopt althans veilinghuis Christie’s in Londen dat rekwisieten en andere memorabilia uit de blockbuster nu onder de hamer brengt.

In totaal 24 stukken telt de veiling, waarvan de opbrengst naar Artsen zonder Grenzen en nog enkele andere goede doelen gaat. Op een groot deel kan tot dinsdag online worden geboden. Tien topstukken gaan vandaag tijdens een exclusieve live-veiling naar de hoogste bieder.

Onbetwist de meeste aandacht gaat naar de Aston Martin DB10 die speciaal ontworpen en gefabriceerd is voor Spectre. De wagen, waarvan er wereldwijd maar tien bestaan, heeft een door Daniel Craig himself gesigneerd plaatje. Droom niet van 130 km/u cruisen op de A2 met deze wagen: de auto is alleen voor de sier en wordt niet toegestaan op de weg. Toch moet de nieuwe eigenaar er minimaal 1,3 miljoen euro voor neertellen.

Bonds Omega Seamaster 300, het horloge waarmee hij zijn leven redt tijdens een benauwd moment, is eveneens te koop. Net als de blauwe manchetknopen – met JB erin gegraveerd – die Craig droeg tijdens de openingsscène van de film. Over zijn pak droeg de acteur bij die bewuste opnamen van een Mexicaanse parade, overigens de duurste openingsscène in geschiedenis van Hollywood, een ander pronkstuk: zijn ’dag van de dood’-skeletkostuum. Dat moet maar liefst minimaal 15.000 euro opleveren.

Ook items van andere personages uit de filmhit zijn gewild: veel Bondfans hunkeren naar de laptop de populaire acteur Ben Whishaw gebruikt wanneer hij als Q zijn collega Bond wat meer speelruimte verschaft. En wat te denken van het nonchalant dragen van de negenkaraats ring die Christopher Walz als 007’s aartsvijand Blofeld om zijn vinger heeft gehad. Het sieraad heeft het logo van de criminele organisatie met de meeste doden op haar conto: Spectre. De zonnebril, ontworpen door Tom Ford, die Bond droeg tijdens de begrafenisscene moet zeker 4000 euro opleveren. Een Martini-glas, vinyl singletje met door zanger Sam Smith gesigneerd muziekblad van Writing’s On the wall en de filmklapper van regisseur Sam Mendes gaan eveneens onder de hamer.

Vermogend of niet, vele fans volgen de veiling nauwgezet. Kritiek klinkt er ook. Wat heeft een vermaard bedrijf als Christie’s hiermee te winnen, wordt opgemerkt. Een Britse krant wijst er fijntjes op dat concurrent Sotheby’s dat in 2014 nog veel bonter maakte: met een veiling van memorabilia van godbetert de Simpsons.