Nieuws/Binnenland
442460
Binnenland

Huizen gezocht voor 23.400 vluchtelingen

Gemeenten blijven worstelen met de opvang van vluchtelingen met een verblijfsstatus, schrijft het AD. Vorige maand werd een kwart minder vluchtelingen ondergebracht dan in de laatste maanden van 2015. Ook snel en tijdelijk huisvesten in omgebouwde kantoorpanden komt amper van de grond.

In januari vonden alle Nederlandse gemeenten samen onderdak voor 2800 statushouders. In december waren dat er nog 3900. Dat is ook het aantal dat door de overheid als doel is gesteld voor de eerste zes maanden van 2016. In dat halve jaar moeten nu, inclusief de achterstand die er al was, nog plekken voor 23.400 mensen worden gevonden.

Eind 2015 sloten de overheid en gemeenten een overeenkomst om snel veel statushouders tijdelijk te huisvesten. Dat moet onder meer gebeuren door een regeling waarbij de statushouder in een omgebouwd kantoorpand of in prefabwoningen verblijft. ,,Veel gemeenten zijn over dat soort plannen aan het nadenken, maar het loopt nog niet storm met concrete projecten'', zegt een COA-woordvoerder.