Nieuws/Buitenland
442553666
Buitenland

Trump wilde verkiezingen frauduleus laten verklaren

WASHINGTON - De Amerikaanse oud-president Donald Trump wilde de presidentsverkiezingen vorig jaar ’oneerlijk’ laten verklaren door zijn ministerie van Justitie. Hij hoopte met deze ongekende stap zijn verkiezingsnederlaag teniet te doen, meldt de krant The New York Times.

De Republikein zou in een telefoongesprek eind december met minister van Justitie Jeffrey Rosen en diens plaatsvervanger Richard Donoghue hebben gezegd: „Zeg maar dat de verkiezingen frauduleus waren en laat de rest aan mij over.” Het was Trumps reactie op de uitspraak van Donoghue dat zijn ministerie de uitslag van de verkiezingen niet kon veranderen. Trump dreigde zelfs met vervanging van Rosen.

Een parlementscommissie maakte de tekst van het telefoongesprek openbaar nadat de The New York Times eruit had geciteerd. Het gaat om de handgeschreven aantekeningen van Donoghue. Het parlement onderzoekt de pogingen van Trump om de verkiezingen in diskrediet te brengen en zelfs de uitslag om te draaien.

Biden nam afstand van geheimhouding

De commissie kreeg de Donoghue-tekst van het ministerie van Justitie. Doorgaans verstrekt de regering het parlement geen aantekeningen over de besprekingen van de president met leden van zijn regering. In dit geval nam het ministerie van Justitie van de Democratische president Joe Biden afstand van de geheimhouding, omdat het om mogelijke overtredingen van een ex-president als persoon gaat. Het is geen overheidsactie die bescherming verdient, aldus The New York Times over de afweging.

Na de verkiezingen van 3 november sprak Trump van „massale verkiezingsfraude” en zette hij verkiezingsfunctionarissen onder druk, bijvoorbeeld in de staat Georgia. Tientallen rechtbanken hebben echter de claims over vermeende fraude afgewezen.

Belastingaangiften

Ondertussen spelen er ook andere zaken omtrent Trump’s persoon. Het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelt namelijk dat de belastingdienst de belastingaangiften van oud-president Donald Trump moet overhandigen aan het parlement (Congres). Dat is een stap waar Trump zich lange tijd tegen heeft verzet.

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Congres, had de aangiften van Trump opgevraagd. Volgens justitie zijn er „voldoende redenen” om aan het verzoek te voldoen. Daarmee wordt een eerder besluit teruggedraaid.

In 2019, onder het presidentschap van Trump, werd gezegd dat de documenten juist niet mochten worden verstrekt. Dat was omdat de commissie niet eerlijk zou zijn geweest over waarom zij de informatie had opgevraagd. Democraten in het Huis zitten al jaren achter de belastingaangiften aan. Trump maakte die in tegenstelling tot de vorige presidenten niet openbaar.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter in het Huis van Afgevaardigden, verwelkomt het nieuwe besluit en noemt toegang tot de belastingaangiften „een kwestie van nationale veiligheid.” „Het volk verdient het om de feiten te weten over Trumps verontrustende belangenconflicten en ondermijning van onze veiligheid en democratie als president.”

Luister ook naar de podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’, waarin buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet beargumenteren hoe Donald Trump de pandemie in zijn voordeel kan laten werken: