Nieuws/Binnenland
442564
Binnenland

Rutte: we kunnen niet om Turkije heen

Den Haag - Turkije is een ’ingewikkelde partner’, maar Europa kan niet om het land heen wil het de vluchtelingstroom stelpen. Dat was de boodschap van premier Rutte en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) tijdens het Kamerdebat over de Europese top van komende twee dagen.

Uit de Kamer klonk kritiek op de rol van Turkije in de vluchtelingencrisis en in de oorlog in Syrië. Tijdens de top in Brussel bespreken de regeringsleiders de opname van extra vluchtelingen door EU-landen om Turkije te ontlasten, in ruil voor het beter dichten van de Turks-Europese grens.

Op dat punt levert Ankara niet, constateerde PVV-Kamerlid Fritsma. „Nederland en het kabinet zitten in de tang bij Turkije.” CDA-leider Buma: „Turkije speelt met Europa en de premier laat zich met de pet van voorzitter piepelen.” Dat het land ook nog Koerdische strijders bestookt in Syrië, is ’te gek voor woorden’, vindt Buma. Nederland traint immers Koerden in Irak als grondtroepen tegen IS.

Volgens Koenders zit de situatie ’iets ingewikkelder’ in elkaar en is de ene groep Koerden de andere niet. Bovendien heeft Turkije met oprukkende Koerden uit Syrië, die bovendien een ’stilzwijgende afspraak’ hebben met dictator Assad, wel degelijk een veiligheidsprobleem. VVD en D66 zijn bezorgd dat de NAVO via Turkije betrokken raakt bij de Syrië-oorlog. „We moeten ervoor zorgen dat dit niet gebeurt”, zei Koenders.

Nederland is dan ook geen voorstander van ingrijpen met grondtroepen in Syrië, zoals Turkije suggereerde, zo stelde premier Rutte. ,,Het inzetten van grondtroepen in Syrië met de chaos die er op dit moment is, lijkt me geen logische vervolgstap.”

Nederland veroordeelt de Turkse aanvallen op de Koerden. Gisteren kondigde president Erdogan aan door te gaan met artilleriebeschietingen op Koerdische stellingen.