Nieuws/Binnenland
442849
Binnenland

Nederlanders opgepakt in Spanje

AMSTERDAM/BENIDORM - Opnieuw spelen Nederlandse criminelen een hoofdrol in een Spaans drugsonderzoek. Vier Nederlanders zijn in het district Marina Baja gearresteerd voor grote wietkwekerijen.

De Nederlanders zijn opgepakt in de Spaanse plaats Alicante, waar de mannen vrijstaande huizen huurden. In de huizen werden grote wietkwekerijen aangetroffen. In totaal vernietigde de Spaanse politie ruim 1500 hennepplanten. Ook stuitten ze op panden waarin kwekerijen werden opgezet.

De politie zat de bende al enige tijd op de hielen. De aanleiding voor het onderzoek is opmerkelijk. Volgens de Antidrugs- en Maffiabestrijding in Madrid, een speciale eenheid van de politie, was het team al in juli vorig jaar getipt door de Nederlandse politie.

De Nederlandse politie zou, zo zegt een woordvoerder van de eenheid, twee van de vier Nederlanders zoeken voor meerdere liquidaties en pogingen daartoe in Nederland. De politie noemt ook een concrete afrekening met datum: namelijk de liquidatie van Souhail Laachir op het dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam op 26 mei 2013.

De liquidatie van de Marokkaan zou gelieerd zijn aan de ‘Mocro-oorlog’: de liquidatiegolf die sinds eind 2012 aan aan zo’n twintig criminelen in binnen- en buitenland het leven kostte. Voor de moord werd in december een verdachte opgepakt.

Liquidaties

Begin juli, zo laat de Spaanse politie aan De Telegraaf weten, wist de Nederlandse politie dat de twee naar Spanje waren verkast en is de hulp ingeroepen van de Spaanse politie. Die zette de antidrugs- en maffiabestrijdingpolitie erop.

De eenheid voerde onderzoeken uit en ontdekt dat de twee zich ophielden in Alicante, in het district Marina Baja, waar ook Benidorm onder valt. Onder de vier gearresteerde mannen zou ook een belangrijke leider zijn. Waar de mannen vastzitten wil de politie in Spanje niet zeggen.

Het openbaar ministerie in Nederland zei dinsdag niets te weten van een link tussen de aanhoudingen en een liquidatie-onderzoek. ,,Het gaat om een Spaans onderzoek. De aanhoudingen zijn niet op ons verzoek gedaan”, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Nederlanders verdienen goud geld met de kweek van wiet in Spanje. Veel van de wiet gaat naar Nederland. Begin deze maand pakte de politie ook al een Nederlander op in Alicante. De arrestatie gebeurde op verzoek van de eenheid Noord-Nederland in het kader van een groot onderzoek naar georganiseerde hennepteelt.

De advocaat Bénédicte Ficq die een oud-verdachte van de Waterfront-moord bijstaat, benadrukt dat haar cliënt Dennis M. niets met de huidige arrestaties te maken heeft. ,,Hij heeft even in Spanje vastgezeten, maar wordt niet verdacht van liquidaties.”