Nieuws/Binnenland
442906
Binnenland

Celstraf en tbs geëist tegen 'pyromaan Gooi'

AMSTERDAM - De aanklaagster heeft dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Peter K., de brandweerman die in 2013 door de rechtbank is veroordeeld voor een reeks brandstichtingen in het Gooi. Hij had het voorzien op woningen, bossen en auto’s.

De brandstichtingen hebben alleen materiële schade aangericht, maar de branden hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) veel onrust veroorzaakt. De aanklaagster benadrukte dat het niet aan de verdachte heeft gelegen dat er niemand gewond is geraakt.

De 35-jarige K. was actief bij de vrijwillige brandweer en werkte als centralist op de alarmcentrale. Hij kreeg van de rechtbank elf jaar cel. In die rechtszaak heeft hij steeds geweigerd om mee te werken aan onderzoeken van een psycholoog of psychiater. Nu werkte hij wel mee.

Deskundigen vinden K. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou lijden aan een persoonlijkheidsstoornis. Ze denken ook dat de kans op herhaling groot is en adviseren daarom tbs met dwangverpleging.