443006
Nieuws

Vodafone en Ziggo gaan samen in Nederland

AMSTERDAM - Vodafone en Liberty Global, het moederconcern van kabelbedrijf Ziggo, fuseren hun Nederlandse activiteiten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Eigenaren Vodafone Group en Liberty Global stappen op basis van gelijkwaardigheid in. Daarvoor betaalt Vodafone een miljard aan Liberty Global. Ziggo brengt al zijn schulden en bezittingen in, Vodafone doet dit niet.

De partijen verwachten binnen vijf jaar €240 miljoen aan besparingen op de operationele kosten te kunnen boeken. Ook zijn er €40 miljoen minder investeringen per jaar nodig. In totaal moet de combinatie een netto contante waarde van €3,5 miljard opleveren.

Of de merknamen Ziggo en Vodafone allebei blijven bestaan, is niet bekend gemaakt. Ook over de samenstelling van het management hebben de twee geen details onthuld.

Met name voor Liberty Global (marktkapitalisatie: €27,7 miljard) is de fusie een belangrijke stap. Maandag berichtte deze krant al dat het bedrijf zich zorgen maakt over de prestaties van Ziggo. De schuld is hoog en de afgelopen twee kwartalen vielen tegen. Dinsdagmiddag maakt het bedrijf de prestaties over zijn meest recente kwartaal bekend.

Afhankelijk van het vertrouwen van beleggers kan de fusie een mooie koerswinst voor Liberty Global opleveren. Hiermee wordt een deel goedgemaakt van het verlies van 40% dat sinds juni 2015 op de beurskoers geboekt werd.

Of de volledige verwachte waarde ook in de beurswaarde wordt omgezet, is echter nog de vraag. Ziggo is nog steeds niet volledig met UPC geïntegreerd. Nu daar ook Vodafone Nederland bij komt, wordt het integratieproces alleen maar ingewikkelder.

KPN

De combinatie van Ziggo’s breedbandnetwerk met Vodafone’s mobiele diensten levert naar eigen zeggen een ,,sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt'' op. De toezichthouders moeten de deal, die naar verwachting rond het einde van 2016 wordt afgerond, nog goedkeuren.

Vodafone Nederland en Ziggo worden gezamenlijk een geduchte concurrent van onder meer KPN. De krachtenbundeling zorgt voor een tweede speler in Nederland die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn. Onduidelijk is wat de naam van de combinatie gaat zijn en welke veranderingen er verder voor abonnees zullen plaatsvinden.

UPC

De fusiepartijen bezitten gezamenlijk onder meer ruim 5 miljoen mobiele abonnees, meer dan 4 miljoen video-klanten en zo'n 3 miljoen breedbandklanten. Ziggo was vorig jaar goed voor een kleine 2,5 miljard euro aan omzet, Vodafone Nederland voor 1,9 miljard.

Het is voor Liberty Global al de tweede grote deal in Nederland in iets meer dan een jaar tijd. Het Amerikaans-Britse concern had hier eerst UPC in handen. In 2014 nam Liberty Ziggo over, waarna UPC en Ziggo werden samengevoegd.

Omzet

De kabelaar ziet zijn klantenbestand de laatste tijd wel teruglopen. Dat komt mede door een prijsverhoging die vorig jaar werd doorgevoerd voor klanten van UPC. Ziggo teldde eind december ruim 9,7 miljoen abonnees. Dat waren er per saldo 203.000 minder dan een jaar eerder.

Liberty Global rapporteerde dinsdag voor het vierde kwartaal van 2015 een totale omzet van omgerekend 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro), wat op vergelijkbare basis neerkomt op een groei van 3,8 procent. In Nederland was sprake van een omzetdaling van 3 procent.