Nieuws
443237
Nieuws

Buitenlandse partijen schudden Nederlandse telecom op

Amsterdam - Telecombedrijven Vodafone en Liberty Global naderen een fusie van hun Nederlandse activiteiten.

Bronnen dichtbij de onderhandelingen stellen dat deze succesvol verlopen. Mogelijk komen de partijen al deze week tot een akkoord over samenvoeging van Vodafone Nederland (vooral mobiele telefonie) en Ziggo (met name kabel).

Stevige positie

De fusie levert een bedrijf op met een stevige positie in alle facetten van de telecomindustrie. Insiders verwachten dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een grondig onderzoek naar de fusie zal instellen. Ook de Europese Commissie moet toestemming verlenen.

Als beide groen licht geven, dan wordt afronding in december 2016 of januari 2017 verwacht. Er is nog niet besloten of de merknamen Vodafone en Ziggo allebei blijven bestaan.

Nieuwe reus

Naast KPN (omzet €6,4 miljard) ontstaat dan een nieuwe reus met Ziggo/Vodafone (€4,4 miljard). Samen hebben de bedrijven zo’n 80% van de markt in handen.

KPN is in het verleden meermaals op de vingers getikt om machtsmisbruik. Ook moet het zijn vaste netwerk openstellen voor derden. Daar profiteert onder meer Vodafone van.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat ook het monopolie van Ziggo op de kabel wordt aangepakt. D66-Kamerlid Kees Verhoeven ziet in het samengaan van Ziggo en Vodafone aanleiding de alleenheerschappij te doorbreken.

Een deskundige stelt dat dit voor hoofdbrekens zorgt bij Liberty Global. Het netwerk van Ziggo wordt voor een groot deel opgeslokt door de televisiezenders die permanent hun programma’s hierover doorgeven. Als Ziggo inderdaad een deel van zijn netwerk aan derden moet gaan aanbieden, vergt dat ofwel investeringen van honderden miljoenen, of een beperking van het eigen aantal televisiezenders.

Toch is vooral aan de zijde van Liberty Global de druk groot om de joint venture te doen slagen. Het bedrijf van de Amerikaanse miljardair John Malone heeft de beurskoers sinds eind juni met meer dan 40% zien dalen.

De slechte prestaties van Ziggo over de afgelopen twee kwartalen en de forse schuldenlast baren aandeelhouders zorgen. Dinsdag maakt het bedrijf nieuwe kwartaalresultaten bekend. Vodafone, Tele2 en KPN hebben een matig vierde kwartaal achter de rug. Niets wijst erop dat Ziggo met betere resultaten zal komen.

Op het moment waarop de joint venture met Vodafone een feit zal zijn, verdwijnen niet alleen de activiteiten maar ook de Nederlandse schuldenlast uit de boeken van Liberty Global. Dat zorgt op papier voor een forse verbetering van de resultaten.

Niet alleen vanwege de prestaties rommelt het intern bij de nummer twee op de Nederlandse telecommarkt. Collega’s uiten hun twijfels over de rol van ceo Baptiest Coopmans rond de eerder fusie van Ziggo met UPC. Coopmans zou geen grip hebben op het complexe integratieproces, zo luidt de kritiek. Officieel is die al in 2015 afgerond. In werkelijkheid vraagt de klantenservice bellers nog steeds of ze bij Ziggo of UPC zaten.

Als de gewenste fusie met Vodafone doorgaat, staat er het komende jaar wederom een samenvoeging van systemen op de rol. Bij Liberty Global rijst de vraag of Coopmans wel de man is die deze operatie moet leiden.

Eerder werd hij bij KPN te licht bevonden om Ad Scheepbouwer op te volgen. Coopmans’ Vodafone-collega Rob Shuter wordt internationaal wel als een zwaargewicht gezien.

Woordvoerder Charles Huijskens van Ziggo en Vodafone verwijst naar het eerdere persbericht waarin Vodafone bevestigde dat beide partijen met elkaar in gesprek zijn. Hij wilde desgevraagd niet reageren op vragen van deze krant.

Maandag loopt ook het biedingsproces voor T-Mobile af. Deutsche Telekom wil €3 miljard hebben voor zijn Nederlandse tak. Investeerders Apollo en Warburg Pincus lijken bereid dit bedrag op te hoesten. Mocht het tot een verkoop komen, dan verdwijnt de naam T-Mobile uit Nederland.