Nieuws/Buitenland
443490
Buitenland

’Niet nóg meer vluchtelingen’

Asielstop dichterbij

Brussel - De Europese spons wat betreft de opname van migranten lijkt verzadigd.

De Franse premier Manuel Valls gooide gisteren de knuppel in het hoenderhok: Frankrijk zal zich houden aan de reeds bestaande afspraken om vluchtelingen te herverdelen, maar daar ligt de grens. Meer komen er niet in.

En als het tweede land in de EU zich onwrikbaar blijft opstellen, laat het zich raden wat de rest gaat doen. Daarmee leggen de Fransen een bom onder de EU-top van komende week en de plannen die bondskanselier Merkel had om de Turken te ontlasten. Die houden in dat de EU extra vluchtelingen opneemt als Ankara de stroom naar Europa stopt.

Nu de EU tot op het bot verdeeld is over de migranten, zit Nederland als EU-voorzitter met de gebakken peren. Premier Rutte wil de stroom vluchtelingen eind maart significant omlaag hebben. Dat lijkt nu alleen te kunnen lukken als de NAVO-missie in de Egeïsche Zee effectief gaat zijn en de NAVO-fregatten de mensensmokkelaars te snel af zijn. Ook is cruciaal hoe het verder gaat met het vredesinitiatief voor Syrië.

Politiek Den Haag reageerde terughoudend. PvdA-leider Samsom liet weten „dat gesprekken hierover nog gaande zijn; ook met Frankrijk”. Via een woordvoerder zei staatssecretaris Dijkhoff: „Dit onderwerp staat op de agenda van de komende EU-top in Brussel. En daar willen we niet op vooruitlopen.”

Lees meer: 'Non' tegen plan-Merkel