Nieuws
443612
Nieuws

Korting voor 60-plussers

Overal voordeel!

Met je legitimatie in je hand, reis je als zestigplusser goedkoop door elk land. Dat is zo’n beetje de teneur van de enorme berg reacties die ik binnenkreeg op mijn oproep over seniorenkortingen in vakantielanden. Lees mee en doe uw voordeel…

Eén ding lees ik bijna overal terug: in de diverse buitenlanden bestaat sowieso meer respect voor grijze haren dan in Nederland. Opstaan voor ouderen in bus of tram lijkt hier iets van lang vervlogen tijden, en in de Nederlandse supermarkt worden zestigplussers zuchtend weggekeken bij de kassa als ze iets te lang doen over het intikken van hun pincode.

Dat deed ik zelf vroeger ook wel eens, tot ik voor deze krant een dagje in een zogenaamd 'verouderingspak’ doorbracht. Gewichten aan armen en benen, een gezichtsbeperkende bril op en oordoppen in. Opeens was ik 85 en dat viel helemaal niet mee. Een trap aflopen werd een heikel avontuur en pinnen een angstige gebeurtenis: ik kon de cijfers niet goed zien en had het gevoel dat er iemand achter me stond, maar kon niet snel achterom kijken.

Italië

Met andere woorden: meer compassie voor ouderen graag! In de diverse buitenlanden wordt dat respect mede uitgedrukt in allerlei financiële voordelen. „Een paradijs voor senioren wat betreft kortingen, is Italië”, schrijven Roelie en Herman Snitjer. „Vanaf 65 jaar krijg je korting bij de toeristische attracties of mag je zelfs gratis naar binnen, bij voorbeeld de opgravingen Pompeï of kasteel Sirmione. Veelal zijn er aparte loketten voor senioren, waar de gratis toegangsbewijzen kunnen worden afgehaald. Bijkomend voordeel: geen lange wachtrijen. Het tonen van onze paspoorten volstond.”

In Brazilië wordt men vanaf het zestigste jaar officieel als 'bejaarde’ beschouwd, weet Martinus Felix. „Vaak zijn er speciale loketten en in bioscopen en theaters betaal je de halve prijs. Vanaf je 65e mag je gratis mee in stadsbussen. Dat zijn zo een paar dingen die me te binnen schieten maar als 'bejaarde van 67’ zal ik er wel een paar vergeten zijn…”

Australië

Ook Australië in een seniorenparadijs, hoor ik van verschillende lezers. Korting op het openbaar vervoer, in restaurants en hotels en zelfs bij de kapper! Maar volgens Hannie Verheij geldt dat soms weer alleen voor de 'eigen’ senior citizens en niet voor buitenlandse ouderen, even vooraf informeren dus. In Portugal zijn 65-plussers de helft voordeliger uit in trein, theater en zwembaden, weet Wiel Quaaden.

Toch doet ook ons eigen land zijn best. Volgens Henk Alders mogen Rotterdamse 65-plussers gratis gebruik maken van vervoersmaatschappij RET. „Ook korting op tickets voor culturele zaken. Naar mijn mening een respectvolle benadering die lof verdient.” C. Veling laat weten dat Amsterdamse 65-plussers een stadspas krijgen waarmee bijna alle musea gratis zijn, terwijl er korting wordt gegeven op theater en sport: „Amsterdam zorgt heel goed voor de ouderen, althans op dit gebied.”

Landelijk

Woon je buiten de grote steden, dan vis je vaak achter het net. Velen pleiten daarom voor een landelijke seniorenkorting. „Misschien een kleine pleister op de wonde voor de 70-plussers wier pensioenen steeds omlaag gaan terwijl ze meestal bijna vijftig jaar hebben gewerkt. Maar ja onze Tweede Kamer is de druk met het zoeken van bonnetjes, daar gaat natuurlijk erg veel tijd inzitten.”

Opvallend vaak wordt de loftrompet gestoken over Boedapest. Niet alleen een prachtige stad met veel cultuur en aardige mensen, maar ook nog eens GRATIS openbaar vervoer voor ouderen! Wel altijd legitimatie bij je hebben, weet Rienus Roos. „Opstaan in tram en bus als er een oudere binnenkomt is hier bovendien de gewoonste zaak van de wereld. Ook hebben veel restaurants aanbiedingen voor zestigplussers.”

Koen van Brugge laat overigens weten dat hem opvalt dat juist jongere Marokkanen vaak voor hem, 80 jaar, opstaan in de trein. „Ik meld het even omdat we tegenwoordig nogal de mond vol hebben over Marokkanen. Toch respect voor de ouderdom.”

Amerika

Ook diverse steden in Amerika bieden gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. „Onze zoon woont in een suburb van Philadelphia en we hoorden dat 65-plussers daar gratis met het OV konden. Als brutale Hollanders zijn we gaan vragen of dat vrije vervoer ook voor toeristen gold. Daar kregen we een bevestigend antwoord op. Alles was gratis: bus, metro, trolley en bepaalde treintrajecten. Geweldig!”

Waar de les uit getrokken kan worden: altijd vragen of er kortingen zijn, ook bij musea of pretparken. Sommige lezers meldden mij zelfs dat ze in zeer verre buitenlanden 'discount’ kregen op het vertoon van hun ANWB-pas…