Nieuws/Buitenland
44370346
Buitenland

Spanje gaat register bijhouden met ’vaccin-weigeraars’

De Spaanse gezondheidsminister Salvador Illa.

De Spaanse gezondheidsminister Salvador Illa.

MADRID - De Spaanse autoriteiten gaan een register bijhouden van mensen die weigeren om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren. De gegevens zullen niet publiek worden gemaakt, maar wel worden gedeeld met andere Europese landen.

De Spaanse gezondheidsminister Salvador Illa.

De Spaanse gezondheidsminister Salvador Illa.

Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa maandag in een interview aan televisiezender La Sexta gezegd. Illa herhaalde dat het vaccin tegen het coronavirus niet verplicht zal zijn. Maar wie zo’n vaccin weigert, zal wel op een lijst worden gezet die zal gedeeld worden met andere landen in Europa, vervolgde hij. Illa verduidelijkte verder dat het zal gaan om personen aan wie een vaccin werd aangeboden, maar die dat aanbod afsloegen. Het document zal niet publiek worden gemaakt en wordt opgesteld met ’het grootste respect voor de bescherming van privégegevens’, verzekerde de minister.

Veel vaccintwijfelaars

In Spanje zijn veel mensen sceptisch. Volgens de meest recente data is het aandeel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren spectaculair gedaald in Spanje, van 47 procent in november naar 28 procent in december, maar dus nog steeds groot. Het percentage Spanjaarden dat wel bereid is om een vaccin toegediend te krijgen steeg in diezelfde periode licht, van 36,8 naar 40,5 procent.

De regering onder leiding van de socialist Pedro Sánchez wil tegen eind februari 2,5 miljoen mensen, die tot prioritaire of meest kwetsbare groepen behoren, inenten en tegen de zomer 15 tot 20 miljoen mensen.

Spanje

Zoals veel Europese landen is Spanje zondag begonnen met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus met het vaccin dat is ontwikkeld door de farmaceuten Pfizer en BioNTech.

Het aantal doden door Covid-19 is maandag in Spanje de 50.000 gepasseerd. Bijna 1,9 miljoen mensen zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Het land is een van de zwaarst door het virus getroffen Europese landen.