Nieuws/Binnenland
444005
Binnenland

Hoogleraar waarschuwt voor jodiumtekort

'Breng boterham terug op tafel'

Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun dieet gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen te staan als dikmaker. Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s. Dat zegt hoogleraar interne geneeskunde prof. Robin Peeters van het Erasmus MC.

"Nu we een steeds duidelijker trend zien ontstaan om minder brood te eten en mensen als onderdeel van een dieet er zelfs voor kiezen om helemaal geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer", waarschuwt Peeters.

Zwangeren

Met name voor zwangere vrouwen kan het niet-eten van brood volgens de hoogleraar risico's geven. "Een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap kan problemen geven bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs een subtiel tekort aan jodium bij de moeder kan leiden tot een lager IQ van het kind."

Peeters raadt zwangere vrouwen daarom aan bij het ontbijt twee sneetjes brood te eten. "Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken."