Nieuws/Binnenland
444064
Binnenland

VAARKRANTREPORTER

Bewapen jezelf?

  De oproep van de Vaarkrant enkele weken geleden over uw mening over de voors en tegens van een wapen aan boord van zeezeilers heeft veel losgemaakt. We werden overspoeld door uiteenlopende reacties. Toch kwam er na enige tijd een consensus naar boven drijven.  

Terwijl piraterij bij Somalië minder wordt, is het in Zuid-Amerikaanse wateren juist gevaarlijker aan het worden. De afgelopen twaalf maanden zijn meerdere Nederlandse zeilers in deze wateren vermoord door bewapende overvallers.

We kregen onzinnige reacties, van bijvoorbeeld mensen die slechts riepen dat een ’Kalasjnikov het antwoord is op alles’. Of een meer zinnige reactie van een wereldzeiler die zei dat een hond op het dek die af en toe zijn tanden laat zien en flink blaft veel effectiever is dan een vuurwapen.

Er zaten ook een aantal emails bij van oud-militairen. En van bijvoorbeeld stuurmannen uit de koopvaardij die op haventerreinen overal ter wereld de kogels om hun oren hebben zien vliegen. Een ervan vatte de moraal van de zinnige reacties die we binnenkregen als volgt samen:

„Uit al deze ervaringen meen ik te kunnen destilleren, dat degene die bewapend is bereid moet zijn dat wapen - zonder lang denken - daadwerkelijk te gebruiken.’’

En wie zijn dat, degenen die bereid zijn dat wapen te gebruiken? Oud-militairen en oud-politiemensen misschien. En die moeten hun schietvaardigheden dan ook nog op peil houden. Met andere woorden: dat gaat maar over een heel kleine groep.

Kort gezegd is de moraal van de antwoorden op onze oproep: als je niet vertrouwd bent met wapens doe je er niet verstandig aan ze aan boord te nemen.