Nieuws/Binnenland
444069
Binnenland

ACHTERGROND

Nieuw soort diesel beschikbaar

Op negen plaatsen in Friesland is een nieuw type brandstof beschikbaar voor de watersporter. Het gaat om een minder vervuilende dieselvariant, het zogenaamde GTL. Nu moet deze zogenoemde ,schone diesel’ binnenkort ook buiten Friesland beschikbaar komen.

Aan de basis van GTL, afkorting van ‘Gas To Liquid’, staat een raffinageproces dat al bijna een eeuw bekend is: het zogenoemde ,Fischer en Tropsch-proces’, vernoemd naar twee Duitse geleerden. Nazi-Duitsland produceerde jaarlijks miljoenen tonnen van deze diesel uit aardgas. Toch raakte het bewerkelijke raffinageproces, dat relatief schone diesel oplevert, na de oorlog, geleidelijk in onbruik.

Want met normale aardolie, in grotere hoeveelheden te winnen, was diesel gemakkelijker te produceren. Maar met de opkomst van groen en ecologisch verantwoord denken is GTL-diesel weer geleidelijk aan een opmars bezig. Dit gebeurt vooral omdat het bij de verbranding schoner is dan gewone diesel.

,,Als je het eenmaal in je tank hebt gehad wil je niet meer anders’’, aldus woordvoerder Freark Kaspersma van brandstoffenleverancier Veenema Olie uit Sneek. ,,Je ruikt het bijna niet. Als je voor de wind vaart, heb je die zwarte rookpluimen niet meer om je hoofd.’’ Dat komt omdat er circa twintig procent minder roetstof wordt geproduceerd door GTL en 9 procent minder stikstofoxiden.

Overigens zijn er nog geen exacte gegevens over hoe goed GTL-diesel nu werkelijk voor het milieu is. Bij de verbranding is het inderdaad schoner, maar bij het productieproces ervan is veel warmte nodig. Daardoor worden weer veel broeikasgassen de atmosfeer in geslingerd. Nadeel is verder dat het circa tien Eurocent per liter duurder is dan gewone diesel.

GTL is in de autowereld al redelijk bekend, maar is in de watersport nog een relatief nieuw. Sinds 2013 biedt brandstofdistributeur Veenema Olie uit Sneek de nieuwe brandstof ook aan voor watersporters. Het gaat om GTL dat door Shell in Qatar wordt geproduceerd. Er zijn nu elf verkooppunten in Friesland. Vooral onder watersporters blijkt het zo’n succes dat Veenema het nu ook buiten Friesland wil gaan verkopen. ,,Hopelijk ergens rond Pasen is het in Lelystad zo ver. Daarna gaan we het uitrollen op meerdere plaatsen in Nederland.’’