Nieuws
444197
Nieuws

Open brief

Nee, de abortuspil is niet hap, slik, weg!

De abortuspil zou in een vrij land als Nederland veel makkelijker te krijgen moeten zijn. Gewoon via de huisarts en niet via een abortuskliniek. Dat vindt Rebecca Gomperts. VROUW sprak met Judith*, die aan den lijve heeft ondervonden dat zo’n abortuspil niet simpel een kwestie is van hap, slik, weg.

“Net 33 was ik toen ik erachter kwam dat ik zwanger was van mijn ex die mij maandenlang had voorgelogen en bedrogen. Ik was in shock en het enige wat ik kon denken was: ‘Ik wil dit niet, niet van hem’. Anderhalf uur na de positieve test zat ik bij de huisarts en weer een kwartier later liep ik met het telefoonnummer van de abortuskliniek de praktijk uit.

Volgens de huisarts had ik geluk, ik was waarschijnlijk nog maar vijf weken zwanger en kon deze zwangerschap dus ‘makkelijk’ afbreken met de abortuspil. Dat het een van de heftigste dingen ooit zou worden, kon ik toen niet vermoeden.

Zes dagen nadenken

Thuis belde ik de abortuskliniek. Ik kon zes dagen later pas komen, vanwege weekend en feestdagen. Zes dagen vond ik lang, maar het gaf me wel de tijd om goed na te denken. Een aantal dagen heb ik zelfs gedacht dat ik het wilde houden, ik heb alle mogelijkheden afgewogen, maar uiteindelijk voelde ik toch heel sterk dat ik dit niet wilde. Drie dagen voordat ik naar de kliniek moest was het duidelijk: het moet weg.

Lees verder: Eerst voelde ik niks, na drie uur begonnen mijn darmen wat te rommelen en daarna werd het heel snel veel erger.