Nieuws/Binnenland
444201
Binnenland

7 procent raadsleden mogelijk weg om agressie

DEN HAAG - 7 procent van de gemeenteraadsleden in Nederland overweegt te stoppen als raadslid wegens de agressie waar raad en gemeentebestuur mee te maken krijgen. 12 procent van de raadsleden twijfelt of zij na de verkiezingen beschikbaar zijn voor een nieuwe ambtsperiode.

Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden onder al haar leden. Zo'n 2600 gemeenteraadsleden (bijna een derde) hebben de vragenlijst ingevuld. Aanleiding voor het onderzoek waren de verhitte discussies de afgelopen maanden rond de vestiging van azc's.

Raadsleden kregen vooral te maken met bedreigingen via sociale media, maar het gebeurde ook face-to-face en via telefoon, e-mail of post. Raadsleden gaven aan dat er voor hen een grens is bereikt wanneer de bedreigingen invloed hebben op hun privésituatie. ,,Als er bedreigingen aan mijn adres komen, kan ik dat wel aan, maar als het ook invloed heeft op mijn thuissituatie (vrouw en kinderen) zal ik direct stoppen'', aldus een gemeenteraadslid. Een ander raadslid geeft aan zich door de dreigementen ,,niet helemaal vrij te voelen om alles te zeggen''.