Nieuws/Binnenland
444386
Binnenland

Acht jaar cel voor 'misbruikopa'

DEN HAAG - De 63-jarige René van B. moet acht jaar de cel in voor het misbruiken van zeven kinderen: zijn kleindochters en hun vriendinnetjes. De aanklager had twee weken geleden tien jaar cel geëist.

De rechtbank acht de man volledig toerekeningsvatbaar. Hij is onderzocht door psychologen en een psychiater en die kwamen tot de conclusie dat hij pedofiel is en dat hij rationeel wel begreep dat wat hij deed fout was, maar emotioneel weinig inzicht toonde in zijn gedrag en emoties.

De verdachte moet ook een schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffers, hoeveel dat uiteindelijk wordt is nog niet duidelijk. Wel wees de rechter een voorschot toe van in totaal 43.500 euro, verdeeld over de verschillende slachtoffers.

Van B. legde het misbruik vast op duizenden foto's en filmpjes. De man uit Zoetermeer liet de kinderen ook porno kijken. Hij droeg de meisjes op niets te vertellen omdat ,,opa dan de gevangenis in zou gaan''.

De rechter had het over een ,,tragische en belastende zaak met veel gevolgen voor alle betrokkenen’’. De verdachte was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, maar wel een groep naasten van de slachtoffers.

De verdachte was vorig jaar nog kandidaat-Statenlid van de PvdA. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2013 en 2015.