Nieuws/Binnenland
444391
Binnenland

* Vriendjespolitiek? *Aanstelling rechtmatig?

Dekker moet op matje komen

DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker (Media) moet opheldering geven over de benoeming van een VVD-partijgenoot als voorzitter van de Raad van Toezicht van de publieke omroep. Na de Eerste Kamer wil nu ook een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer weten of er sprake is van vriendjespolitiek en of de aanstelling wel rechtmatig is.

Het gaat om VVD'er Bruno Bruins, die sinds 1 januari voorzitter is van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Bruins is echter ook bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Volgens de oppositiepartijen is dat strijdig met de Mediawet, waarin staat dat een functie in de Raad van Toezicht 'onverenigbaar' is met een baan bij een bedrijf dat onder de verantwoordelijkheid van een minister valt.

In de Eerste Kamer zei Dekker vorige week dat volgens de letter van de wet Bruins gewoon aangesteld kan worden, omdat het UWV, dat hij leidt, een zelfstandig bestuursorgaan is. Veel senatoren vinden echter dat de staatssecretaris ook in de geest van de wet moet handelen, en daarom zou moeten afzien van de benoeming