Nieuws/Binnenland
444451
Binnenland

Jacht op scholen die gehandicapte kinderen weigeren

Den Haag - Leerplichtambtenaren moeten jacht maken op scholen die weigeren kinderen met zware handicaps of andere ernstige problemen in de klas op te nemen. De coalitiepartijen VVD en PvdA eisen dit morgen in een debat met staatssecretaris Dekker (Onderwijs).

De afgelopen vijf jaar is het aantal leerlingen dat niet naar school gaat, en daarvoor een ontheffing van de leerplicht heeft, volgens PvdA-Kamerlid Ypma verdubbeld. Op dit moment zitten ongeveer vijfduizend kinderen thuis.

Vorig jaar is het passend onderwijs ingevoerd. Dat betekent dat scholen beter hun best moeten doen om leerlingen met problemen in normale klassen te plaatsen. Maar ondanks deze verandering is de hoeveelheid thuiszitters niet gedaald. Het aantal ontheffingen voor de leerplicht steeg in dat jaar zelfs met 14 procent.

Daar moet onmiddellijk verandering in komen, aldus de coalitiepartijen. „Vroeger zaten leerplichtambtenaren de ouders achter de broek aan, maar nu zijn scholen verantwoordelijk voor het opnemen van leerlingen met problemen. De ambtenaren die er op toezien dat kinderen naar school gaan, moeten daarom nu de scholen aanpakken”, zegt Ypma.