Nieuws/Binnenland
444469
Binnenland

Hip Hamburg

Achter de Reeperbahn

De wijk St. Pauli in Hamburg is internationaal bekend vanwege de Reeperbahn, waar drank, muziek en seks al sinds eeuwen samenkomen. Maar wie een zijstraat kiest en de stampende beats en glasgerinkel achter zich laat, ontdekt een oase waar de vrije, creatieve geest van de Hamburgers tot nieuwe trends leidt.

Het is duidelijk als we door de Marktstrasse in het Carolinenviertel wandelen: Herr Doktor Thomas Kaiser, cultuurwetenschapper op sneakers, vindt dat de échte Hamburgse geest hier rondwaart. Relaxt, liberaal, trendy. En gastvrij. Niet alleen voor toeristen. „Even verderop in Altona, zijn in de 17de eeuw toen bij jullie de Hertog van Alva rondwaarde, mensen van alle rangen, standen en geloven bij elkaar gekomen en dat gecombineerd met alle activiteiten die een stad liever buiten de muren houdt en dus in St. Pauli, zorgt ervoor dat we hier nu altijd in zijn voor iets nieuws en daar heel erg ruim over denken.”

 

 

Sternschanze

Trendwatchers zetelen daarom volgens Herr Kaiser in Hamburg, en dan vooral in Sternschanze (zo genoemd naar de versterking tegen de Denen, die hier ooit was). „Nieuwe cocktails, maar ook allerlei alcoholvrije drankjes worden hier uitgevonden”, verwijst hij naar de natuurlijke drank Bionade. „Niemand in Hamburg drinkt nog coca cola, sinds 2003 zijn wij hier aan de Fritz-kola.”

 

 

In St. Pauli is er bijna geen horecagelegenheid zonder de reclame te zien voor de frisdrank die als slogan Vielviel kaffein heeft (er zit namelijk de wettelijk hoogst mogelijke hoeveelheid in, 25 mg per 100 ml.). Zijn rondleiding gaat ook niet voorbij aan de kleine brouwerij waar Hamburg trots op is, sinds het lokale Holsten in handen is gekomen van de Deense erfvijand Carlsberg.

Duitse Jamie Oliver

Wie van de stad houdt, drinkt dus nu Ratshernn, dat gevestigd is in het oude slachthuiscomplex Schanzenhofen. Naast de brouwerij annex bierwinkel, is daar ook café Elbgold gevestigd, dat koffiedrinken tot een cultus heeft verheven en restaurant Die Bullerei, waar de gasten in de rij staan voor de Duitse Jamie Oliver, Tim Mälzer.

Even verderop in de Wohlwillstrasse versmelten fashionistas met flowerpower en punk tijdens een straatfeest, waarop her en der op een gitaar wordt getokkeld en kleding van eigenaar wisselt. Het is de sfeer waar Mani van leer- en antiquiteitzaak Van Haenden en hoedenmaakster Ulla Anna Machalett zich thuis voelen.

 

 

Mani zit achterin zijn winkeltje aan de Marktstrasse een leren tas te maken, terwijl bezoekers voorin wat rondsnuffelen. „Ik heb hier twee jaar geleden, na onder andere voetbaltrainer te zijn geweest, mijn oude vak leerbewerken weer opgepakt, omdat ik het hier fijn heb. Alle winkeliers kennen elkaar, het zijn mijn vrienden.”

Australië

Tot uit Australië krijgt Ulla wel verzoeken om haar ontwerpen op te sturen maar de roodharige hoedenmaakster van Rotkäppchen in de Glashüttestrasse houdt haar werk liever beheersbaar. „Ik wil hier net zoals nu, gewoon lekker op mijn bankje voor de deur kunnen blijven werken. Anders moet ik met meer mensen gaan samenwerken en dan zijn het niet meer mijn, maar hun hoeden. En dat wil ik niet.”

Het aanbod van de hoedenmaakster waarbij ze in de leer was, om in midden-Duitsland een zaak te beginnen, sloeg ze dan ook resoluut af. „Ik ga nooit meer weg uit Hamburg!”

 

Reiswijzer

Hamburg is goed bereikbaar in 4 á 5 uur met de auto via de A1. Maar er zijn ook een flink aantal budgetmaatschappijen die goedkope vluchten aanbieden. Wij vlogen op uitnodiging van het Hamburgs Toerismebureau heen met German Wings en terug met Easyjet.

Winkelen

Fashionistas kunnen bij een bezoek aan Hamburg de winkels aan de Neuer Wall en de Jungfernstieg niet overslaan. Maar neem voor de verrassing ook een kijkje in het Karolinenviertel en loop even langs die Lange Reihe aan de andere kant van de Binnenalster.

Eten

Ontbijten, lunchen of alleen een heerlijk stuk taart bij Gnosa, Lange Reihe 93, Duitse keuken bij Max&Co Spadenteich 1, Lange Reihe of bij September, Feldstrasse 60. Geen bezoek aan Hamburg zonder Café Paris, zelfs onbeschofte bediening kan het Franse eten in deze artdeco brasserie aan de Rathausstrasse 4 niet verpesten. Maar het allerleukste is een zondagochtend niet uitslapen en naar de vismarkt van St.Pauli te gaan. In de oude visveiling kun je heerlijk brunchen aan een galerij, terwijl om 10.00 uur ‘s ochtends beneden de voetjes (al of weer?) van de vloer gaan op de muziek van oude rockers.

Slapen

Wij genoten beurtelings van de nachtrust bij Hotel Aussen Alster, Schmilinskystrasse, een prima filiaal van NH-hoteles aan de Feldstrasse en midden in de reuring bij hotel Monopol (als je de ramen maar dichthoudt) aan de Reeperbahn.

Zien

Eerste keer Hamburg? Dan moet je in ieder geval langs de Elbe hebben gewandeld en even naar de andere kant oversteken via de monumentale Elbtunnel. Het Rathaus is een goed begin voor een wandeling naar Speicherstadt: de pakhuizen aan het water en Hafencity, een compleet nieuwe woonwijk waar het architectonisch hoogstandje de Elbphilharmonie zijn voltooiing nadert. De avond is voor de Reeperbahn, met 24 uur entertainment in alle soorten en maten een trekpleister van formaat.