Nieuws/Binnenland
444494
Binnenland

Koggeschip in IJssel wordt gelicht

KAMPEN - Rijkswaterstaat begint woensdag in de IJssel bij Kampen met het lichten van de laatste van drie middeleeuwse scheepswrakken, een zogeheten koggeschip uit de vijftiende eeuw. De twee andere werden al eerder gelicht. De bedoeling is om alle drie de schepen daarna te conserveren in een speciaal daarvoor gebouwd conserveringsstation in Lelystad.

Helemaal zeker is dat nog niet omdat onderzoek eerst moet uitwijzen of de wrakken niet te zwaar zijn aangetast. Als dat niet het geval is, worden ze gedroogd. Dat duurt enkele jaren. De gemeente Kampen heeft belangstelling getoond om ze daarna tentoon te stellen.

Voor de berging is een nieuwe methode ontwikkeld. Het wrak is in een mand van banden en dwarsbalken vastgemaakt. Woensdag wordt het 50 ton wegende schip aan het hijsframe naar boven getrokken.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");