Nieuws/Buitenland
444538
Buitenland

Griekse boeren versoepelen grensblokkades

SOFIA/ATHENE - Griekse boeren hebben hun blokkades bij de grens met Bulgarije tijdelijk afgebouwd. Truckers konden daardoor dinsdagavond laat de belangrijke grensovergang Kulata-Promachon weer gebruiken, berichtte de Bulgaarse staatstelevisie.

De boeren besloten hun protestacties tijdelijk op een lager pitje te zetten na overleg tussen Griekenland en Bulgarije. Beide partijen zijn het erover eens dat de grensovergangen iedere dag in elk geval een aantal uur open moeten zijn, zei de Bulgaarse transportminister Ivaylo Moskovski.

De Griekse boeren ageren al weken tegen pensioenhervormingen en belastingverhogingen. Behalve de boeren krijgen ook andere beoefenaren van vrije beroepen zoals advocaten en ingenieurs te maken met verhogingen van de pensioenpremies en belastingtarieven. De hervormingsmaatregelen van de regering zijn ingegeven door de bezuinigingseisen van de kredietverschaffers van Griekenland.

Bulgaarse chauffeurs waren laaiend over de blokkades. Honderden truckers versperden dinsdag aan de Bulgaarse kant de grensovergang Kulata-Promachon. Door de blokkades aan de Griekse kant van de grens ontstonden kilometerslange files. Vier Bulgaarse truckers die het lange wachten beu waren reden dinsdag de slagboom bij de grens aan gort. Zij werden door de politie aan de Bulgaarse kant aangehouden.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Daniel Mitov zei eerder al de Europese Commissie om ingrijpen te hebben gevraagd. De boeren zouden het vrije verkeer van goederen in de EU belemmeren. De minister zegde de transporteurs de steun van de regering toe bij eventuele rechtszaken. Volgens de vervoerders lijden zij per dag 180.000 euro schade.

De Griekse boeren hadden behalve grensovergangen ook verkeersknooppunten en spoorbanen geblokkeerd. Vrijdag willen zij optrekken naar het centrum van de hoofdstad Athene. De regering zegt dat zij welkom zijn als zij met de bus of trein komen, "maar trekkers zullen wij niet toestaan", zei een zegsman tegen de krant Kathimerini.