Nieuws
444558
Nieuws

Damrak sluit met forse verliezen

AMSTERDAM - Stevige verliezen dinsdag bij beurssluiting op het Damrak. Beleggers werden steeds onzekerder, wachtend op de Federal Reserve. Delta Lloyd leed schipbreuk in de AEX, voor metaalreus ArcelorMittal. In de Midkap raakte BinckBank het meeste kwijt.

De AEX sloot 2% lager op 392,58 punten. Het werd de zevende verliesdag op rij. De Midkap-index daalde met 2,4% naar 602,05 punten.

Elders in Europa hadden verkopers ook de overhand bij de slotbel, na de verliezen van veelal ruim 3% op maandag. Frankfurt en Parijs daalden 0,8% respectievelijk 1,5%. Wereldwijd verdween dit jaar rond $6000 miljard aan beurswaarde.

Banken werden in heel Europa lager gezet. Ook tech- en olieaandelen behoorden tot de slechtst presterende sectoren.

De Amerikaanse beurzen bewogen maar licht, hoewel de Amerikaanse job openings over het afgelopen kwartaaltot een record waren toegenomen.

De Dow Jones stond 0,3% lager. Ook hier moesten alle banken terrein prijsgeven. Goldman Sachs verloor 2%, JP Morgan Chase 1,7%. De Nasdaq won licht, Viacom (-10%) was de grote dissonant, Tesla Motors pluste in dit barre klimaat met 4%.

Zenuwen regeren

,,Beleggers zijn onzeker en zien meteen weer de malaise van 2003 en 2008 voor zich, toen ze soms de helft van hun vermogen kwijtraakten. Vooral op financiële waarden. Dat trauma over banken en verzekeraars is niet weg", zo verklaart macro-econoom Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer de angst in de markt. ,,Terwijl dit nu totaal niet aan de orde is."

Vanochtend hielden Japanse beleggers hun zenuwen niet in bedwang. De Nikkei-index sloot 5,4% lager. De beurzen in China waren dicht. Bij de onzekerheid in de markt, gingen veel fondsen short op Japanse aandelen, zo werd de teruggang verklaard.

De tienjaarsrente op een Japanse staatsobligatie werd negatief. In december voerde de Bank van Japan een negatieve rente in van 0,1% voor deposito's.

Europese macrocijfers waren teleurstellend. De twaalf maands euribor werd negatief.

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorspelde dat het mondiale olieoverschot in de eerste helft van het jaar verder zal toenemen. Een vat Brentolie werd 1,9% minder waard.

De euro ging 0,8% omhoog tot $1,127. De prijsfluctuatie is opgelopen tot de grootste in vier jaar tijd.

Onzekerheid

Nervositeit domineerde, zag handelaar Albert Buysing Damsté. ,,Maandag gingen de beurzen hard onderuit in reactie op het tegenvallende Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Bovendien kwam er zondag teleurstellend nieuws uit China. Vandaag zien we nog altijd forse koersschommelingen, met enige negatieve impact van het tegenvallende Duitse exportcijfer."

Buysing Damsté kijkt uit naar de toelichting van het monetaire beleid door Fed-voorzitter Janet Yellen op woensdag en donderdag bij het Amerikaanse congres.

,,Als zij de marktverwachting bevestigt dat de rente op korte termijn niet omhoog gaat, kan dit een impuls geven aan de markten. En misschien ook als zij laat weten de huidige economische situatie zeer nauwgezet te volgen. Het aantal rentestappen is al ingeprijsd, het gaat nu om de toon."

Maar harde feiten zijn sinds vorige week niet veranderd, betoogt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. ,,Er is een raket door Noord-Korea afgevuurd en de Super Bowl is gespeeld; that's it. Toch vertrouwt bijna niemand de banken. Ten onrechte."

Bij relatief geringe volumes worden uitschieters door met name short sellers onevenredig groot, stelt de macroeconoom.

,,Het gaat niet goed, het is niet fraai, maar nog altijd ontbreekt de echte paniek. Deutsche Bank is een uitzondering. Bij ING is het een zonnetje. Ook olies, die gewoon dividend gaan uitkeren, zullen het heus goed gaan doen dit jaar", aldus Bender.

Arcelor smelt

Bij de Nederlandse hoofdfondsen belandde ArcelorMittal met een verlies van 10,8% bij €2,88 onderin.  Achter Delta Lloyd dat volgende maand €1 miljard wil ophalen en 14% moest prijsgeven tot €4,67.

In reactie op de vrijdag aangekondigde aandelenemissie hebben ING en JP Morgan hun adviezen naar 'houden' teruggebracht. Goldman Sachs zag in de gekelderde aandelenkoers juist aanleiding de staalproducent van de verkooplijst te halen.

Verzekeraar Aegon zakte met 9% bij €4,25. ING bewoog ook in rode cijfers met 4,8% tot €9,41 per aandeel en NN Group zakte eveneens 2,7% tot €26,49.

Zwaargewicht Shell noteerde 4,4% lager bij €18,92 na het bericht dat het mondiale overschot aan olie opnieuw is vergroot.

Kabelmaatschappij Altice ging 5% onderuit tot €11,33.

Verfproducent AkzoNobel leverde 0,7% in bij €53,39. Vooruitlopend op de woensdag te publiceren jaarcijfers verhoogde Commerzbank het advies naar 'kopen'.

Onder de stijgers zaten vooral defensieve fondsen. Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever steeg aanvankelijk maar verloor 0,6% bij de slotbel tot €37,38 en Heineken won 0,5% bij €75,18.

Bij de middelgrote fondsen stond medisch toeleverancier Fagron met een min van 18% onderaan. Flow Traders raakte 5,6% kwijt tot €41,67. 

Midkapper TomTom zakte 3,9% tot €8,09 na de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Kepler Chevreux viel over de hoger dan verwachte kosten.

BinckBank verloor nog eens 7,3%. Maandag ging de broker al onderuit in reactie op een teleurstellend kwartaalrapport en de mededeling dat 2016 moeizaam begonnen is. Bodemonderzoeker Fugro voelde de olieproblemen en verlor nog eens 6,9% bij €11,36.

Bij de smallcaps noteerde Ordina 9,3% verlies tot €0,79, Kiadis Pharma pluste met 3,7% bij slotstand €10,89.

ABN Amro noteerde 6,8% verlies tot €16,27. De bank is gedwongen om €1,7 miljoen te betalen aan het Iraanse petrochemische bedrijf Ghadir na een vonnis van het gerechtshof Amsterdam.

Wilt u weten hoe u eenvoudig en tegen lage kosten een goed gespreide beleggingsportefeuille opbouwt? Geef u dan op voor het online seminar donderdagavond.