Nieuws/Binnenland
444559
Binnenland

’Zet politievrijwilliger vaker in’

Den Haag - Politievrijwilligers worden te weinig ingezet. Er zitten veel enthousiastelingen op de bank, terwijl de beroepsagenten momenteel alle hulp kunnen gebruiken vanwege de asielinstroom.

Dat zegt Michael Sijbom, voorzitter van de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV). Een Kamermeerderheid van in elk geval VVD, PvdA en CDA wil ook dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zo mogelijk meer gebruik gaat maken van politievrijwilligers.

De politie heeft het momenteel erg druk met de asielinstroom. Volgens Sijbom zouden vrijwilligers daar goed bij kunnen helpen. Lokaal gebeurt dat al, bijvoorbeeld bij de zogeheten identificatiestraat voor asielzoekers in Didam, maar volgens de LOPV kan de inzet uitgebreid worden. Daar moeten nog wel enkele hindernissen voor weggenomen worden: politievrijwilligers die nu een uitkering hebben, mogen maar een beperkt aantal uur vrijwilligerswerk doen omdat ze beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. „Ik snap dat dit een lastig punt is, maar in deze situatie moet daar toch een mouw aan te passen zijn”, zegt Sijbom.

Creatief

VVD-Kamerlid Tellegen wil dat de minister meer gebruik gaat maken van de vrijwilligers en wil ook meer inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en beveiligers om de drukke politie te ontlasten. „We krijgen er nu niet ineens veel agenten bij dus moeten we creatief zijn”, zegt Tellegen. De PvdA wil meer inzet van vrijwilligers, als dat kan, maar gaat niet mee in het pleidooi voor meer boa’s en beveiligers. „Dat kunnen alleen rijke gemeenten betalen en is geen structurele oplossing. Als er meer agenten nodig zijn, moeten we daar naar kijken”, zegt Kamerlid Recourt.

Het CDA trok al meermaals aan bel over de inzet van de vrijwilligers. „De druk op de politie is zo hoog. Het is onbegrijpelijk dat we de vrijwilligers, die zelf ontzettend graag aan de slag willen, niet beter inzetten”, zegt Kamerlid Van Toorenburg.