Nieuws
444589
Nieuws

Benzineprijs zelfs in Saoedi-Arabië omhoog

Riyadh - ’s Werelds grootste olie-exporteur Saoedi-Arabië overweegt om de binnenlandse energie-prijzen te verhogen. Die behoren nu tot de laagste ter wereld, een liter benzine kost nu ongeveer 12 dollarcent.

Het land geeft jaarlijks circa $86 miljard aan brandstofsubsidies uit, maar door de daling van de olieprijs worden de subsidies onbetaalbaar. Het IMF heeft het land al gewaarschuwd voor een begrotingstekort, terwijl de economische groei volgend jaar naar verwachting afzwakt.

Minister van olie Ali al-Naimi zei tegen lokale pers dat onderzocht wordt of de brandstofsubsidies teruggeschroefd kunnen worden. Het land ziet veel potentiële inkomsten verdampen doordat de olie veel te goedkoop wordt verkocht op de binnenlandse markt, terwijl buitenlandse partijen bereid zijn een veelvoud te betalen.

Tot nu toe durfde Saoedi-Arabië het niet aan om de spotgoedkope brandstof duurder te maken, uit vrees voor woedende reacties van de bevolking. Andere landen als Egypte, Angola en Indonesië schrapten al eerder de energie-subsidies. In Egypte werd brandstof daardoor bijna 80% duurder.