Nieuws/Binnenland
444596
Binnenland

AIVD tapte 13 keer 'onterecht' advocaten af

DEN HAAG - Geheime dienst AIVD heeft van 1 maart 2014 tot en met 28 februari 2015 in dertien gevallen onterecht advocaten afgeluisterd, toen die gesprekken met hun cliënten voerden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

In de meeste gevallen was er volgens deze onafhankelijke commissie geen sprake van direct gevaar van de nationale veiligheid. Dat is wel een vereiste om dit soort gesprekken te mogen aftappen.

De toezichthouder heeft de afgelopen vier jaar doorlopend onderzoek gedaan naar de afluisterpraktijken van de geheime dienst. ,,In de meerderheid van de operaties zet de AIVD de afluisterbevoegdheid op een rechtmatige en zorgvuldige wijze in'', concludeert de CTIVD. ,,De AIVD is zich in de praktijk bewust van het inbreukmakende karakter van de inzet van de afluisterbevoegdheid.''

Uit het onderzoek blijkt ook dat de AIVD negentien procent meer is gaan afluisteren dan in de vorige onderzochte periode (september 2012 - augustus 2013). Oorzaak hiervan is het toegenomen onderzoek naar jihadisten die Nederland uitreizen en die naar Nederland terugkeren. Uit veiligheidsoverweging wordt hier in het openbaar niet verder op in gegaan.