Nieuws/Buitenland
444604
Buitenland

Aantal doden stijgt

Zwaar treinongeluk Beieren

ROSENHEIM - Bij een zwaar treinongeluk zijn vanmorgen in Zuid-Duitsland zeker tien doden en bijna honderd gewonden gevallen. Bij de plaats Bad Aibling, niet ver van Rosenheim, botsten twee treinen kort voor zeven uur met hoge snelheid frontaal op elkaar en ontspoorden.

Volgens de Bundespolizei, die ook voor de spoorwegen verantwoordelijk is, zijn er bijna zeventig gewonden te betreuren. Circa tien mensen zijn zwaargewond, zodat het dodental nog kan stijgen. ,,Dit is een van de grootste treinongelukken uit de Duitse geschiedenis“, aldus de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann.

,,Het was een vreselijke aanblik“, vertelde federaal minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU). ,,Die treinen waren totaal, zonder snelheid te minderen, op elkaar gebotst. Shockerend. De cabine van een machinist werd compleet verwijderd.“

Snijden

Het ongeluk gebeurde aan de bosrand, net naast een riviertje. Er zijn volgens de Bayerischer Rundfunk vijfhonderd reddingsmedewerkers en elf helicopters ingezet. De brandweer moest veel mensen uit de kapotte wagons snijden. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. De moderne, in 2013 gebouwde Meridian-treinen zijn eigendom van de particuliere Bayerische Oberlandbahn en mogen op dit stuk spoor 120 km/uur rijden. Tegen het middaguur was er een persconferentie in Bad Aibling.

Een van de treinmachinisten is ook om het leven gekomen. Omdat het in Beieren carnavalstijd is en scholieren vakantie hebben, waren er nauwelijks kinderen in de trein. Wel waren er vele forensen onderweg. Kanselier Merkel liet weten met haar gedachten bij de slachtoffers, hun nabestaanden en de reddingsmedewerkers te zijn.

Fout

Volgens professor Jürgen Siegmann van de Technische Universiteit in Berlijn kan de oorzaak van het ongeluk een technische mankement, een menselijke fout of een combinatie van die twee zijn. Volgens de hoogleraar is het voor meer dan 99% onmogelijk dat er iets mis gaat.

,,Alle signalen staan op stop als er een trein aankomt. En als er toch twee treinen op een stuk rails rijden, dan komt het tot een automatische remweg.“ Volgens minister Dobrindt was het bewuste stuk spoor met het PZB90-systeem beveiligd, dat verhindert dat twee treinen op een spoor rijden.

Er zijn in Duitsland 34.000 kilometer rails. Circa 15.000 km., iets minder dan de helft, bestaat uit slechts een spoor. De treinen hadden drie blackboxen, waarvan er twee gevonden werden.

Het ongeluk in Beieren is een van de grootste van de afgelopen jaren. In 2014 botste een goederentrien op het centraal station van Mannheim op vijf wagons van een Eurocity (EC). In april 1999 belandde een trein in het water in het West-Duitse Wuppertal. Vijf mensen stierven. En bij het grote drama van Eschede in 1998 ontspoorde een supersnelle ICE bij 200 km/uur. Hierbij waren 101 doden te betreuren. De oorzaak was een kapot wiel.

De lokale autoriteiten hebben een noodinformatienummer opengesteld: 0385 - 43084390.

 

#Bahnunglück #BadAibling: aktueller Stand - 8 Tote, über 50 Schwerverletzte und rund 100 Leichtverletzte— PolizeiOberbayernSüd (@polizeiOBS) February 9, 2016