Nieuws/Binnenland
444608
Binnenland

Grenscontroles opgevoerd; meer files

Den Haag - De marechaussee gaat per direct het mobiele grenstoezicht aanpassen om mensensmokkel beter te kunnen aanpakken. Bij grensovergangen waar de eenheden op dat moment actief zijn, moet het verkeer langzamer gaan rijden. De marechaussees kunnen dan beter kijken welke auto ze willen onderscheppen om te controleren op smokkelaars of op migranten die geen enkele kans maken op een status in Nederland.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) heeft dat maandag afgesproken met Harry van den Brink, de commandant van de Koninklijke Marechaussee. Door het intensievere toezicht zal de verkeersstroom trager verlopen, waardoor op die plek mogelijk files ontstaan, zo erkent Dijkhoff.

Het mobiele toezicht is in september uitgebreid in verband met de grote vluchtelingeninstroom. Er komt nu niet meer toezicht bij, alleen de werkmethode wordt aangepast. Het verkeer wordt via de matrixborden boven de weg gemaand langzamer te rijden. Hoe hard het verkeer daar dan mag rijden, wil Van den Brink niet zeggen. Ook wordt van tevoren niet gezegd waar extra toezicht is.

De marechaussee gaat bij het tegenhouden van bepaalde auto's af op ervaring, signalen en andere informatie die zij ontvangt. Mensen die worden verdacht van mensensmokkel worden meteen aangehouden, waarna verder onderzoek volgt. Ook wordt aan migranten uit veilige landen en degenen die elders in de EU al asiel aanvroegen, meteen gemeld dat zij geen kans maken op een verblijfsvergunning, aldus Dijkhoff.

D66 wil snel uitleg van Dijkhoff over de wijziging en wat de effecten zijn op de economie.

Door de mobiele controles worden meer verdachten van mensensmokkel aangehouden. In januari waren het er 32. Sinds september steeg dat van circa 14 naar 23 per maand. In heel 2015 waren er 330 aanhoudingen, waarvan ongeveer 200 tijdens het mobiele toezicht.

Ondanks de stijging werden vorig minder smokkelaars veroordeeld tot een celstraf. In 2015 ging het om 57 personen, het laagste aantal in tien jaar. Volgens Dijkhoff lopen veel onderzoeken nog, maar is er geen aanwijzing dat het Openbaar Ministerie de zaken niet aankan.