Nieuws/Binnenland
444611
Binnenland

Marokko en Mongolië op lijst veilige landen

DEN HAAG - Asielzoekers uit Marokko, Ghana, India, Jamaica, Mongolië en Senegal kunnen voortaan moeilijker een verblijfsstatus krijgen in Nederland. Dat komt omdat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) deze landen dinsdag aan de lijst van veilige landen heeft toegevoegd.

Een land wordt als veilig beschouwd als de inwoners geen vervolging hebben te vrezen vanwege hun ras of geloof. Ook is er geen sprake van foltering of een onmenselijke behandeling.

Asielzoekers mogen wel hun eigen specifieke omstandigheden aangeven, maar ze moeten meer uit de kast halen om aan te tonen dat ze bescherming nodig hebben. Er is wel speciale aandacht voor lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders als ze uit de veilig geachte landen Marokko of Senegal komen.

In de praktijk betekent plaatsing op de lijst dat asielaanvragen uit die landen snel worden afgehandeld. Een beroep mag niet in Nederland worden afgewacht, er is geen recht op opvang en betrokkenen moeten Nederland direct verlaten.

Vorig jaar waren er 566 eerste asielverzoeken van mensen uit de zes landen die nu zijn toegevoegd aan de lijst. De meesten kwamen uit Mongolië (363) en Marokko (80).

Op de veilige landenlijst stonden al Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië en andere landen in Europa, Oceanië en Amerika.

Dijkhoff is van plan de lijst verder uit te breiden. Daarbij wordt eerst gekeken naar Algerije, Georgië, Oekraïne, Tunesië en Turkije. Later komt de loep te liggen op ongeveer vijftien andere landen. Egypte wordt vooralsnog niet op de lijst geplaatst.

VluchtelingenWerk Nederland is niet tevreden over de lijst. ,,Met name Jamaica en Marokko zijn overduidelijk gevaarlijk voor LHBT-ers. Het is VluchtelingenWerk onduidelijk hoe een zorgvuldige behandeling van hun aanvragen gegarandeerd wordt als deze mensen bij voorbaat al 1-0 achterstaan.''