Nieuws/Buitenland
444612
Buitenland

Turkije laat vluchtelingen gecontroleerd toe

BOEDAPEST - Turkije laat Syrische vluchtelingen nu op ,,gecontroleerde wijze'' toe. Het land heeft inmiddels 10.000 van de ongeveer 50.000 Syriërs die bij de grens waren samengedromd binnengelaten, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dinsdag.

Op een persconferentie tijdens een bezoek aan Boedapest zei Covusoglu dat de huidige toestroom van vluchtelingen naar Turkije tot 1 miljoen kan oplopen als de Russische en Syrische militaire campagne tegen de oppositie aanhoudt.

De meeste vluchtelingen zitten bij de grensovergang Oncupinar, die de laatste dagen gesloten bleef. Alleen ernstig gewonden, sommigen te voet of gebracht door de ambulance, mochten passeren. Het was dan ook niet helemaal duidelijk op welke grensovergangen Covusoglu doelde.

De vluchtelingen bij Oncupinar zitten aan de Syrische kant van de grens en krijgen voedsel en andere voorraden van hulporganisaties. De Verenigde Naties spoorden Turkije dinsdag nog aan de grens te openen en riepen andere landen op meer hulp te bieden.

De Europese Unie, die Turkije 3 miljard euro in het vooruitzicht heeft gesteld voor een betere opvang van vluchtelingen in dat land, heeft gezegd dat Ankara een morele en wettelijke plicht heeft voor hen te zorgen.

Turkije telt al ongeveer 2,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië.