Nieuws/Buitenland
444618
Buitenland

Scheiding te duur voor Fransen

BRUSSEL - Met Valentijnsdag in aantocht en Europa nog steeds zuchtend onder de nadagen van de financiële crisis heeft incassobureau Intrum Justitia in heel Europa onderzocht hoeveel echte liefde er is en hoeveel koppels eigenlijk alleen bij elkaar blijven vanwege de financiële situatie. Een scheiding zou te duur worden.

Het resultaat is een eyeopener. De Fransen staan met 37% bovenaan. Zwitsers hebben blijkbaar ook een dure levensstijl want ze staan tweede. Opmerkelijk is dat in Zweden de minste mensen niet willen scheiden vanwege de financiële gevolgen, maar 6%. Ook de Noren laten zich niet leiden door hun portemonnee, maar 7% ziet geld als een belemmering. Dat kan betekenen dat in de Scandinavische landen het liefdesvuur harder gloeit dan in het warmere zuiden of dat de inkomens zo hoog liggen dat het niet uitmaakt wat een scheiding kost.

Bij onze zuiderburen blijft 21% bij elkaar omdat het anders op een houtje bijten wordt, Nederland zit in de middenmoot met 15%. Daarmee zitten we gelijk met Oostenrijk, maar doen het ietsje beter dan Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Opvallend is ook dat de Italianen ondanks de slechte economie met 14% redelijk scoren, de 'amore' is belangrijker dan geld.

„Zelfs relaties weerspiegelen vandaag de financiële situatie van de Europeanen,” zegt Guy Colpaert, directeur van Justitia België. „We zien een verschil tussen de noordelijke en zuidelijke landen. Het is niet meer dan normaal dat mensen die in landen met een instabiele economie leven veel meer afhankelijk van elkaar zijn om de eindjes van het huishouden aan elkaar te knopen.”