Nieuws/Binnenland
444625
Binnenland

Meer inspraak studenten en docenten

DEN HAAG - Studenten en docenten in het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs krijgen op verschillende manieren meer invloed binnen hun onderwijsinstelling. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met tal van wijzigingen die ze had ingediend op een plan van onderwijsminister Jet Bussemaker.

De minister wil de bestuurskracht verbeteren, maar dat wetsvoorstel ging sommige partijen niet ver genoeg. Er volgden ruim dertig wijzigingsvoorstellen. De aangenomen wijzigingen zal Bussemaker nu verwerken, waarna volgende week over de wet zelf wordt gestemd. Aanleiding voor de nieuwe wet was het studentenprotest vorig jaar in het Maagdenhuis.

Studenten en docenten krijgen straks instemmingsrecht voor belangrijke onderdelen van de opleiding. Dat betekent dat zij via de opleidingscommissie mogen meepraten én beslissen over de onderwijs- en examenregeling. Op het mbo mag de medezeggenschapsraad meebeslissen over de begroting.

Ook moet het bestuur van de onderwijsinstelling beter informatie verstrekken aan de medezeggenschapsraden en moet de medezeggenschap beter gefaciliteerd worden. Personeel wordt meer betrokken bij de benoeming van bestuurders.

Op het hbo wordt het mogelijk dat een student in het bestuur komt. De PvdA wilde dat dit verplicht zou worden gesteld op hbo en universiteit maar dat voorstel haalde geen meerderheid.

Verder blijven studiepunten voortaan onbeperkt houdbaar, tenzij er echt sprake is van verouderde kennis. De SP had dit voorgesteld omdat sommige universiteiten de resultaten van tentamens na vier jaar laten aflopen. Zo wilden ze volgens de SP studenten opjagen om hun studie snel af te ronden.

De studentenvakbonden zijn blij. ,,Na de studentenprotesten van vorig jaar is dit echt een stap vooruit en zal de student meer over haar of zijn onderwijs te zeggen krijgen'', vindt de Landelijke Studentenvakbond. Het Interstedelijk Studenten Overleg spreekt van ,,een historische stap naar een versterkte positie van studenten''.