Nieuws
444626
Nieuws

Angst en chaos regeren markten

De ECB en Federal Reserve moeten een koers uitzetten met het oog op de lange termijn, maar in werkelijkheid zijn ze in de greep van de onrust op financiële markten. Beleidsmakers zijn daarmee nog nerveuzer dan beginnende beleggers en dat heeft zijn weerslag op valutamarkten.

Er is zoveel chaos op de financiële markten dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Door de scherpe daling van de olieprijs is de hogere inflatie waar centrale bankiers in Europa en Japan zo op hopen verder weg dan ooit. In de Verenigde Staten heeft de reorganisatie bij schaliegasbedrijf Chesapeake Energy de vrees aangewakkerd dat er een faillissementsgolf van energiebedrijfjes aan zit te komen. Beleggers lijken er steeds meer rekening mee te houden dat dit de opmaat vormt voor een recessie.

In Europa zit de banksector ondertussen opnieuw in heel zwaar weer. Obligaties van grote banken zoals Deutsche Bank, Commerzbank, Credit Suisse en Deutsche Bank worden verhandeld op niveau die doen vermoeden dat ze binnenkort omvallen, terwijl veel Griekse banken op maandag 8 februari maar liefst een kwart van hun beurswaarde zagen verdampen.

Spanning nadert kookpunt Door de paniek over de mogelijke recessie in de Verenigde Staten en de problemen bij Europese banken raakt zelfs de economische malaise in China – waar het jaar van de Aap net is begonnen - ondergesneeuwd in de berichtgeving. Beurskoersen van veel bedrijven zijn binnen enkele dagen ruim 10% gedaald en de AEX-index die in augustus nog boven de 500 puntengrens stond, noteert inmiddels meer dan 110 punten lager.

Als de spanning op financiële markten het kookpunt nadert, zijn alle ogen gebruikelijk gericht op de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa. Dat is deze keer niet anders. Mario Draghi heeft al verschillende keren geroepen dat hij alles zou doen wat nodig was om te voorkomen dat Europa opnieuw in een recessie wegzakt. Hij moet nu razendsnel ingrijpen, want het is een kwestie van weinig tijd voordat de paniek op de beurs voelbaar wordt in de reële economie.

Yellen in de schijnwerpers

De komende dagen staan de schijnwerpers echter eerst gericht op Fed-voorzitster Janet Yellen. Zij ontvouwt woensdag en donderdag voor het Amerikaanse congres haar visie op de economie. Dan komt ongetwijfeld de vraag naar voren of de renteverhoging die in december werd doorgevoerd wel een goede zet was. De zorgen over de economie van de Verenigde Staten nemen de laatste dagen zo snel toe dat het voor de hand ligt dat er straks speculaties komen over een verlaging van de rente.

Anderhalve maand geleden voorspelde de centrale bank juist nog dat de rente in 2016 in vier stappen verhoogd zou worden. Die omslag geeft aan hoe snel het sentiment van centrale bankiers verandert – en hoezeer de Federal Reserve en de ECB in de greep zijn van de ontwikkelingen op financiële markten.

 

Draghi onder druk

Alle ontwikkelingen hebben duidelijk hun weerslag op de valutamarkten. De Amerikaanse dollar is de laatste weken behoorlijk onderuit gegaan doordat handelaren het vooruitzicht van een serie renteverhogingen in 2016 behoorlijk bij moesten stellen. Dat is vooral slecht nieuws voor de eurozone. Een sterkere euro verzwakt de internationale concurrentiepositie, zodat het moeilijk wordt om via een toenemende export de economische groei aan te wakkeren.

In Europa is zo een explosieve cocktail ontstaan van een sterkere munt, minder kans op oplopende inflatie en paniek in de banksector. Om te voorkomen dat de situatie echt uit de hand loopt, moet Draghi snel doorkomen met buitengewone maatregelen, waar hij enkele weken geleden al op zinspeelde. Als hij daarmee wacht tot de volgende ECB-bijeenkomst op 10 maart is hij al lang en breed ingehaald door de markt. Het vooruitzicht van een uitbreiding van het programma voor het opkopen van obligaties of een nieuwe renteverlaging zullen de euro onder druk zetten op valutamarkten – en pariteit met de dollar weer een stapje dichterbij brengen.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.