Nieuws/Binnenland
444630
Binnenland

Eis vier jaar cel in zaak 'killer coke'

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar cel geëist tegen Flip S., wegens poging tot doodslag op drie Deense toeristen en drugshandel. S. staat terecht in de zaak rond de als cocaïne verhandelde witte heroïne. Voor de rechtbank in Amsterdam vroeg de aanklaagster wegens gebrek aan bewijs vrijspraak voor drie moorden en nog eens negen pogingen daartoe, die eveneens ten laste waren gelegd.

Belastende omstandigheden zijn er voor S. voldoende, aldus de officier van justitie. Zo meldde hij zich op 4 april vorig jaar zeer emotioneel bij de politie in Amsterdam omdat hij niet meer kon leven met de gedachte dat drie toeristen door zijn toedoen waren overleden, iets wat S. later ontkende te hebben gezegd. Enkele maanden eerder vroeg hij een agent vanuit het niets of de verkoper van de dodelijke heroïne al was gepakt. Zijn uiterlijk spoort met het signalement dat de slachtoffers doorgaven. En alle witte heroïne die is gevonden, was afkomstig uit dezelfde partij.

Maar die optelsom was niet genoeg voor de bewijsvorming, stelde de aanklaagster. Nergens is een DNA-spoor gevonden dat de zogenoemde 'killer coke' aan de 43-jarige S. linkt. Zes getuigen herkenden de straatdealer niet bij een fotoconfrontatie. En S. zelf ontkent alle betrokkenheid, behoudens die bij de zaak met de drie Deense toeristen. Zij werden doodziek van de witte heroïne, maar overleefden doordat ze op tijd medische zorg kregen.

S. hield dinsdag vol niet beter te weten dan dat hij cocaïne had verkocht aan de Denen. Hij gaf zichzelf aan nadat camerabeelden van de verkoop te zien waren geweest in Opsporing Verzocht en hij er zelf niet in slaagde de handelaren op te sporen bij wie hij de drugs had ingekocht.

Omdat S. niet wist wat hij werkelijk verhandelde, bepleitte zijn advocaat Gerald Roethof vrijspraak bij de rechtbank. Die doet 23 februari uitspraak.

De handel in de 'killer coke' veroorzaakte eind 2014 en begin 2015 grote onrust in Amsterdam, zeker toen drie Engelse toeristen overleden. Met een grote campagne waarschuwden politie, OM, de gemeente en de GGD op veel plaatsen in de stad voor de gevaren.

Onze verslaggeefster Saskia Belleman volgt de zaak live in de rechtszaal:

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");