Nieuws/Buitenland
444656
Buitenland

Turkish Airlines was doelwit terrorist

MOGADISHU - De Somalische zelfmoordterrorist die vorige week dinsdag een bom liet ontploffen in een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Daallo Airlines, had in eerste instantie een vlucht geboekt bij Turkish Airlines.

Die vlucht werd echter geanulleerd en de passagiers werden overgeboekt naar Daallo. Dat heeft de CEO van Daallo Airlines laten weten. “Turkish Airlines vroeg ons om hun passagiers over te nemen”, zegt hij. “De reden voor de annulering was het slechte weer.”

De Somalische regering bevestigde zaterdag al dat de explosie aan boord van het vliegtuig wel degelijk veroorzaakt werd door een bom. Het explosief werd op ongeveer drie kilometer hoogte tot ontploffing gebracht en sloeg een gat in de romp. Twee passagiers raakten gewond. De zelfmoordterrorist werd naar buiten gezogen en werd even later dood aangetroffen in de buurt van de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Onduidelijk is nog of de man tot een bepaalde groepering behoorde. In Somalië woedt al jaren strijd tussen de regering en de islamitische terreurbeweging al-Shabaab. Die organisatie pleegt regelmatig aanslagen, maar tot nog toe nooit op passagiersvliegtuigen.