Nieuws/Binnenland
444667
Binnenland

Na carnaval even geen alcohol

ZWOLLE - Zo’n 20.000 mensen proberen vanaf woensdag veertig dagen lang de fles te laten staan. Daarmee heeft 'Ikpas2016', de organisatie voor tijdelijk geen alcohol drinken, vier keer zoveel deelnemers als vorig jaar, schat Rob Bovens, lector Verslaving aan de Hogeschool Windesheim en onderzoeker voor Ikpas2016. Hij deed vorig jaar onderzoek naar de actie en houdt ook dit jaar weer in de gaten hoe deelnemers het er vanaf brengen.

De jaarlijkse vastentijd is een van oudsher katholieke traditie tussen carnaval en pasen. Deze periode begint op Aswoensdag en eindigt op 20 maart, oftewel Palmzondag. Dat er veel meer deelnemers zijn dan vorig jaar, is volgens Bovens simpel te verklaren. ,,Het is tegenwoordig een trend om te detoxen. Een gezonde leefstijl is in.'' Hij verwacht dat bij ruim de helft van de deelnemers het alcoholgebruik ook na veertig dagen heel laag blijft.

Motivatie

Bovens heeft er vertrouwen in dat veel mensen het zullen volhouden. ,,Ik denk dat 70 procent het einde haalt, dat is ongeveer elk jaar gelijk''. Een opvallend hoog percentage, vindt de lector, omdat 65 procent van te voren aangeeft dat ze het een echte uitdaging vinden. ,,De deelnemers drinken gemiddeld vier á vijf keer per week. Dat ze het volhouden, komt omdat ze lekkerder slapen, beter sporten en soms kilo’s afvallen. Dat motiveert.''

Zelf drinkt Bovens tijdens de vastenperiode ook geen alcohol. ,,Ik slaap altijd veel beter, dus het gaat me absoluut geen moeite kosten."