Nieuws
444681
Nieuws

48 uur Schilderswijk, Lange Poten en het Plein

Bekoorlijk Den Haag

Een stedentrip wordt om diverse redenen gemaakt. De een verliest zich in de cultuur en historie van een stad, de ander wil lekker winkelen, eten en drinken. Aan de hand van het beroemde refrein van Harry Jekkers 'Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen. De Schilderswijk, de Lange Poten en het Plein', nemen we je 48 uur mee door de Hofstad!

De Haagse Markt (Schilderswijk)

Ben je een vroege vogel, dan kun je je dag beginnen op misschien wel de meest oer-Haagse plek van de stad, de Haagse Markt in de Schilderswijk. Of de Mart, zoals Hagenezen 'm noemen. Zorg dat je vroeg bent, zeker op zaterdag. Vanaf het Centraal Station neem je tram 6 naar het Hobbemaplein. Vanaf daar volg je de menigte en ben je binnen no time op de Haagse Markt. Drie rijen van ruim 800 meter lang. De Haagse Markt, een instituut sinds 1920, is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Kijk hier voor leuke koopjes, lekkere hapjes en pak dan weer de tram terug naar Centraal om je stedentrip voort te zetten.

 

 

Centrum (De Lange Poten en het Plein)

Vanuit het Centraal Station loop je via de Herengracht, Korte Poten (leuke boutiekjes), het Plein en de daarop volgende Lange Poten zo de stad in. Voor de liefhebbers; nagenoeg aan het Plein ligt Het Mauritshuis en daarna loop je zo het Binnenhof op.

 

 

Wij gaan echter naar Hop&Stork van eigenaar Remco Groenewold, voor een chocoladeworkshop en de lekkerste koffie van het land, volgens het Algemeen Dagblad. Deze winkel vind je aan de buitenkant van de Passage, nummer 82, tegenover het Binnenhof.

 

 

Onder de bezielende leiding van patissier Zoë Hossen maken we heerlijke truffels met koffievulling! Je kunt hier diverse workshops volgen maar bijvoorbeeld ook je kinderfeestje geven. Of wat dacht je van een high chocolate? Hmmm!

 

 

 

Rondom het middaguur ben je wel toe aan iets hartigs. Vanuit de Passage loop je zo naar de Oude Molstraat. Op nummer 6, vrijwel in het begin, zit bar/bistro De Twee Heeren. Een prima plek voor een lekker broodje en drankje.

 

 

Verder dan de geijkte winkelstraten

Vanuit de Oude Molstraat lopen we naar bioscoop Pathé op het Buitenhof, de plek waar vroeger ooit de koninklijke stallen waren. Hier ontmoeten we onze gids Remco Dorr. Hij zal ons meenemen naar het Hofkwartier en Buurtschap 2005. Deze wijken liggen rondom het drukke (winkel)gebied van de Grote Markt en de Dagelijkse Groenmarkt.

 

 

Het Hofkwartier

Remco neemt ons eerst mee door het oudste straatje van Den Haag, de Halstraat, met uitzicht op de Grote Kerk. ,,Let op, wij hebben een ooievaar bovenop op de kerk en geen haan. Ooievaars waren zeer geliefde dieren. Ze hielden de vismarkt voor de kerk schoon en brachten de kinderen."

 

Dan lopen we de Hoogstraat in, die overgaat in het Noordeinde. ,,Hier ligt de scheiding tussen Hagenaars en Hagenezen. In het chique gedeelte wonen Hagenaren, in de Spuistraat en het centrum de Hagenezen."

Kenmerkend voor het chiquere gedeelte van Den Haag is de architectuur. ,,In het Hofkwartier vind je veel Jugendstil, Art Nouveau. Den Haag is echt een Jugenstilstad. Ik zeg altijd: wil je iets van de geschiedenis van je stad te weten komen, kijk omhoog!"

 

Voor het pand van slagerij Dungelmann, onder andere een begrip als het op croquetten aankomt, staan we stil. ,,Dit is zo'n voorbeeld van Art Nouveau. Wat je hier ziet, heet 'De kunst van het weglaten'. Echt alles is versierd. Bekijk de gevel en zoek de kikkertjes terwijl je je kroketje eet en wandel dan weer verder."

We laten de Hoogstraat even achter ons en slaan linksaf de Papestraat in. Hier vind je steeds meer kleine exclusieve winkeltjes en boetiekjes van jonge ontwerpers, zoals Michael Barnaart Van Bergen. In deze straat vind je verder ook het bekende muziekcafé De Paap en het kleinste winkeltje van Den Haag, waar patat wordt verkocht.

 

 

 

Vanuit de Papestraat lopen we de gezellige Oude Molstraat in. ,,Hier zie je duidelijk dat Den Haag is gebouwd op duinen. Er is geen recht stukje in deze straat te bekennen", lacht Remco.

 

 

In de Oude Molstraat zijn veel eettentjes gevestigd maar ook drie kloosters. ,,Op zoek naar een rustig plekje in alle hectiek van de stad? Dan moet je hier naar binnen." Remco duwt de deur open van de Willibrordusschool op nummer 35 en voor we het weten, staan we in een kapel. ,,Dit is een typisch 17e eeuwse Katholieke schuilkerk." In deze tijd waren de Protestanten aan de macht en mochten er geen Katholieke kerken meer worden gebouwd en bezocht. ,,In deze omgeving zijn drie schuilkerken. De mooiste daarvan is die in de Juffrouw Idastraat 7, vernoemd naar een klopster, die drie keer op je deur klopte als de Katholieke dienst begon."

 

 

Daarna lopen we door via de Koningspoort naar de Paleistuin. De achterzijde van het werkpaleis was vroeger de Prinsessetuin, maar is tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Vanaf deze kant gewoon even aanbellen (!) en dan gaat de deur vanzelf open.

 

Na deze oase van rust, gaan we weer de drukte in. Het chique Noordeinde wacht, met het koninklijk werkpaleis en veel kunstgaleries. ,,Waar vind je nou een werkpaleis midden in de stad? In Den Haag kan het gewoon", merkt Remco op. ,,Het Noordeinde is de kunststraat van Den Haag. Dit komt vooral doordat Beatrix er veel van hield en zelf ook daarmee bezig was."

 

Op nummer 43T komen we de bekende tassenwinkel tegen van Omar Munie. Hij heeft hier zijn Flagship Store. Tout bekend Nederland loopt inmiddels met zijn tassen rond.

 

 

Bij nummer 102-122 staan we stil. Hier zien we een poort, maar wat we niet weten is dat hier een zogenoemd hofje achter ligt, het hofje van Severie. ,,Er waren drie soorten hofjes: kerkelijke hofjes, liefdadigheidshofjes en commerciële hofjes. Dit hofje is een commerciële, van een winkelier die vroeger huisjes ging verhuren."

 

 

We lopen verder naar de Parkstraat. Hier staat de duurste Katholieke kerk van de 19e eeuw, de Sint-Jacobus de Meerdere.

 

 

Leuk om even binnen te kijken, maar naast de kerk vind je weer een deur, die je normaal gesproken zo voorbij loopt (Parkstraat 41-61). ,,Het Rusthof was een hofje voor armen. Op deze manier hoopten rijken in de hemel te komen. Mevrouw Groen van Prinsterer van der Hoop was zo'n rijke vrouw, die voor haar oude dienstmeid een huisje liet bouwen in een van haar tuinen. Haar buurvrouw had ook een oude bediende en wilde ook een huisje en zo ontstond in 1831 dit Protestantse hofje voor oude, vrouwelijke bedienden."

 

 

Buurtschap 2005

Dan is het tijd voor, volgens Remco, de mooiste straat van Europa: het Lange Voorhout. ,,Dit is de moeder der Boulevards, de eerste van Europa. Hier draaide alles om zien en gezien worden. Er werd geflaneerd en met de koetsen eindeloos rondjes gereden. De Duitse keizer was zo onder de indruk van deze boulevard dat hij naar dit voorbeeld Unter den Linden liet aanleggen. Hetzelfde geldt voor de Champs-Élysées."

 

 

 

Hier vind je Paleis Kneuterdijk, aan het einde in de bocht, diverse ambassades, Studio Pulchri, het paleis van Emma, waarin de tentoonstelling Escher in het Paleis is gevestigd, en het smalste huisje van Den Haag, op nummer 32a. Slechts 1.50 meter breed.

 

Flanerend over het Lange Voorhout vertelt Remco over het ontstaan van het Haagse Hopje, een bekend koffiesnoepje. ,,Het snoepje is vernoemd naar baron Hendrik Hop. Hij was verslaafd aan koffie maar vond het in een koets niet fijn drinken. Vandaar dat hij er snoepjes van liet maken. Zo kon hij ongestoord rondrijden op het Voorhout en genieten van de smaak van koffie."

 

 

Het meest bekende gebouw in deze 'straat' is toch wel het Hotel des Indes. Paul Kruger, Mata Hari, Anna Pavlova, Prince etc., iedere beroemdheid heeft hier wel eens zijn verblijf gehad. Remco: ,,Dit was vroeger het feestpaleis van Baron van Brienen van de Groote Lindt. De huidige entree is de plek waar de koetsen vroeger binnenkwamen. De zaal was toen een rotonde en de bar een paardenstal. De balzalen waarin feesten werden gegeven, worden nu nog steeds gebruikt. Voor bruiloften en feesten."

 

 

Vanaf het Des Indes lopen we verder via de Jagerstraat naar Smidswater. Hier houdt Remco stil. ,,Den Haag heeft nooit stadsrechten gehad en dus zijn onze 'grachten' eigenlijk verdedigingslinies uit 1612. Toch wordt deze wijk, Buurtschap 2005, gezien als het 'petit Amsterdam'. Den Haag heeft dus alles, niet in het groot misschien, maar we hebben grachten, een skyline, we zijn de groenste stad van het land en de enige grote stad aan het strand."

 

 

 

De laatste straat die we aandoen is de bekende Denneweg, het kloppend hart van Buurtschap 2005, een leuke mix van eettentjes en trendy winkeltjes. De antiek- en woonwinkels zijn weg of opgeschoven naar de aangrensende Fredikstraat.

 

 

In deze straat vinden we volgens Remco op nummer 56 het toppunt van Art Nouveau, namelijk een winkelpand met glasgevel in art-nouveau stijl uit 1898, ontworpen voor destijds prinses Wilhelmina.

 

 

Weer komen we bij een poortje (nummer 144 t/m 178) en opnieuw lopen we een hofje in, het Hofje van Kuypers uit 1773. Ook dit was een commercieel hofje. Onze gids kent het heel goed, zelf woonde hij er een tijdje.

Dan nog een paar laatste 'gouden tips' van de local van deze straat. ,,Eten moet je echt een keer bij Ruisenor. Dit is een mix van Mexciaanse en Franse gerechten. En een andere aanrader is Walter Benedict. Heerlijk ongedwongen, een Haags antwoord op hippe lunchrooms."

 

 

 

Dineren op hoogte

Voor het avondeten gaan we naar het Rijswijkseplein. Nee, niet naar de Haringkoning - waar je overigens prima terecht kunt voor een visje - maar naar The Penthouse, het hoogst gelegen restaurant van Nederland op de 42ste verdieping van de Haagse Toren, ook wel het Strijkijzer genoemd. Ga eerst even naar buiten, het panoramadek op, om van het adembenemende uitzicht te genieten. De zonsondergangen zijn hier helemaal fantastisch. Op deze plek kun je overigens ook terecht voor een drankje of voor een high(est) tea. Heerlijk! (Rijswijkseplein 786).

 

 

Chique overnachten

Na ons diner op niveau, pakken we vanaf het nabij gelegen Station Hollands Spoor tram 1 richting Scheveningen. Bij halte Mauritskade stappen we uit en lopen via de residenties van ambassadeurs en ambassades naar Sophialaan 2, waar we overnachten in het elegante boutique hotel Carlton Ambassador. Hier hebben we een prachtig gerenoveerde residential suite. Dit hotel ligt dicht tegen het centrum aan, maar aan een rustige laan met oude kastanjebomen. Een heerlijke uitvalsbasis dus en ook het ontbijt is een groot feest! Ook kun je hier fietsen huren of een scooter om de stad te verkennen.

 

 

De Haagse Bakker

Op zijn site meldt Bakkerij Hessing dat hij op zondag open is. Dat komt mooi uit want om kwart voor tien staan wij voor zijn winkel om enkele typisch Haagse lekkernijen - hopjes en een Haagse kakker - in de slaan. Maar wat een tegenvaller, de winkel is dicht. En volgens de buurman, is de bakkerij zelden open op zondag. Niet doen dus op zondag, alle andere dagen van de week lukt het vast wel. (scroll naar beneden voor typisch Haagse lekkernijen).

 

 

Zondag, dus naar het strand

Zoals veel Hagenaars doen, brengen we de zondag door aan het strand. Nu is Den Haag bijzonder gezegend met Schevingen, Kijkduin en daar tussenin liggende stranden. Mocht je overwegen buiten het hotel te ontbijten, dan is de Haagsche Beek bij Kijkduin (Machiel Vrijenhoeklaan 175) een aanrader.

Wij kiezen dit keer echter voor Scheveningen, want daar krijgen we een rondleiding door het Kurhaus van oud portier Jan van Heel en daarop aansluitend een high tea, met uitzicht op zee!

 

 

Van Heel start uiteraard bij het begin van het Kurhaus. In 1818 stond er op de plek van het Kurhaus niet meer dan een houten badhuisje van Jacob Pronk. Hier konden badgasten zich baden in kuipen met zeewater. Ook beschikte hij over twee badkoetsjes. Die reden rijke vrouwen de zee in, zodat zij vanuit de koets zich even konden onderdompelen in het water. Na twee jaar werd het een stenen huis. ,,De gemeente zag er geld in, kocht Pronk uit en begon er een stedelijk badhuis", weet Van Heel.

 

 

Hij laat een lijst zien waar het 'kuren' al dan niet goed voor was, toentertijd. ,,Reuma, spierpijnen,buikverstoppingen, verlammingen, huidziekten, doofheid, en, dit is de mooiste, het hielp tegen kwaadsappigheid!"

Hij neemt ons verder mee naar prachtige zalen, de suite waarin Hillary Clinton en Pavarotti verbleven en als hoogtepunt naar de houten dakconstructie van het Kurhaus.

 

 

Million dollar view

Na de interessante rondleiding is het tijd voor zoetigheid. En hartig. Met uitzicht op de Boulevard, de zee en de Pier is een high tea in het Kurhaus misschien wat prijziger dan elders, maar je hebt dan ook een million dollar view! En mocht je alle lekkernijen niet in een keer op kunnen, dan zorgen ze in het Kurhaus voor een doggy bag. Wat een super service!

 

 

 

De Pier

Mocht het zo zijn dat het regent, zoals in ons geval, dan kun je je prima vermaken in de Palace Promenade. Hier zijn veel winkeltjes maar kun je ook bowlen of golfen in het donker. Uiteraard is een bezoek aan de vernieuwde Pier een must. Hier kun je lekker iets drinken, terwijl je geniet van het uitzicht. Met al die leuke eettentjes doet het je denken aan de Rotterdamse Markthal, maar dan in het klein. Dit zorgt voor een intieme sfeer.

 

Echte mannen

Bij The Rough Kitchen dineren wij vanavond. Terwijl de zon in zee zakt, krijgen wij een 'maaltijd voor de echte man' geserveerd van wereldkampioen BBQ'en Jord Althuizen en jurylid van het RTL-programma Grillmasters Marcus Polman. Zoals ze zelf zeggen, krijgen we een 'platter' met uitsluitend topkwaliteit vlees van ,,blije varkens, koeien en kippen die een goed leven hebben gehad". Met een biertje erbij van broertje The Craft Beer is de carnivorenmaaltijd compleet. Smullen maar!

 

 

Meer tips

Dit was onze 48 uur in Den Haag, de mooie stad achter de duinen. Uiteraard hebben we nog meer tips voor een afwisselende stedentrip!

Hotels

1. Carlton Ambassador, Sophialaan 2

2. Kurhaus, Scheveningen

3. Hotel Des Indes, Lange Voorhout 54-56

4. Het Paleishotel, Molenstraat 26

5. Het Parkhotel, Molenstraat 53 (en als je geluk hebt, zie je de koning naar zijn werk gaan terwijl jij zit te ontbijten)

6. Mozaïk, in de chique Archipelbuurt, Laan Copes van Cattenburch 38-40

7. Het Hilton, Zeestraat 35, tegen het centrum aan en praktisch naast Panorama Mesdag

'Eetstraten'

1. De Bierkade: de culinaire straat van Den Haag. Restaurantjes maar ook leuke terrasjes op het water.

 

 

2. Oude Molstraat/ Prinsestraat

3. Het Markthof en omgeving

4. Het Plein met heel veel eettentjes

5. Anna Paulownaplein, gezellig!

6. De Pier

Restaurants

1. The Penthouse

2. Sumo, Prinsestraat 13 (heerlijke sushi!)

3. Milú, Driehoekjes 19, vlakbij begin Oude Molstraat

4. De Hoftrammm, met Pierre Wind, reserveer op tijd!

5. La Triana, Maziestraat 8, Spaans eten, zijstraat van het Noordeinde

6. De Haagsche Beek (onder andere uitstekend ontbijt), Machiel Vrijenhoeklaan, Kijkduin

Gezellige bars in het centrum

1. 't Gouden Hooft, Dagelijkse Groenmarkt 13 (hier ook leuke feesten van Discotrain)

 

 

2. Grandcafé Haagsche Bluf, Haagsche Bluf 3, met dakterras!

3. De Zwarte Ruiter, Grote markt 27

4. Diverse leuke tenten aan het Plein

5. Café restaurant Juliana's, Plaats

High tea/wine

1. The Penthouse, highest tea/wine

2. Hop&Stork, high Chocolate

3. Kurhaus, high tea

4. Dudok, high tea

5. Des Indes, high tea

Doen!

1. Rondvaart met de Ooievaart, ontdek Den Haag vanaf het water, opstappen op de Bierkade 18B, april t/m oktober

2. Avondwandeling met Duistah Den Haag (erg leuk en spannend!)

3. Hofjeswandeling

4. Rondvaart of boottocht met de Willemsvaart door de Haagse grachten en kanalen en Scheveningen.

Hofjes

Den Haag telt 115 hofjes. Niet alle hofjes zijn openbaar. Deze in elk geval wel:

1. Het Heilige Geest Hofje, Paviljoensgracht 125, oudste hofje van Den Haag, vlakbij het centrum. Je kunt hier ook slapen.

2. Hofje van Nieuwkoop, Prinsegracht (nabij ziekenhuis Het Westeinde)

 

 

 

3. Hofje van Severie, Noordeinde 102-122

4. Rusthof, Parkstraat 41-61

5. Hofje van Kuypers, Denneweg 144-178

Parken om te wandelen en te relaxen

1. Westbroekpark

2. Paleistuin, Prinssewal

3. Park Sorghvliet, Scheveningseweg 24

4. Clingendael

5. Meijendel, het 'best bewaarde' geheim van Wassenaar, voor als je met de auto bent

Proeverijen

1. Van Kleef, Lange Beestenmarkt 109 (proef vooral de appeltaartlikeur)

2. Wijnbar Pierre, Denneweg 11

3. Bosman Wijnkopers, Frederik Hendriklaan 251

Zoet!

1. Florencia, de lekkerste ijssalon van Den Haag!, Torenstraat 55 (vlakbij Oude Molstraat)

2. Hop&Stork, Passage 82

3. Chox, frederik Hendriklaan 263

Aziatisch eten

1. Garuda, Kneuterdijk 18a

2. Poentjak, Kneuterdijk 16

3. Fat Kee, Gedempte Gracht 23-25

4. Toko Ming Kee, Gedempte Gracht 405-b

5. Toko Si Pentje, Merkusstraat 196

6. Amazing Oriental, Grote Marktstraat 113

Winkelstraten/gebieden

1. Grote Marktstraat, alle grote warenhuizen in een straat, met de Spuistraat en Haagse Bluf

 

 

2. Denneweg

3. Het Noordeinde

4. Prinsestraat (aparte boetiekjes)

5. Frederik Hendriklaan, De 'Fred', met onder andere Cotton Counts, een leuke winkel waar je mooie spullen vindt voor je huis (op nummer 154a).

 

6. New Babylon (bij Station Den Haag CS)

Musea

1. Het Mauritshuis, Plein 29

2. Het Vredespaleis, Carnegieplein 2

3. Escher in het Paleis (van Emma), Lange Voorhout 74

4. Fotomuseum, Stadhouserslaan 43

5. Louwman Museum (oudste privécollectie van automobielen), Leidsestraatweg 57

Leuk voor de kinderen

De Ridderzaal (speciale rondleiding)

De Gevangenpoort, Buitenhof 33

Madurodam, George Maduroplein 1

Omniversum, President Kennedylaan 5

Museon, Stadhouderslaan 37

Surfles.nl, Strandweg 1

De Vogelkelder, Kerketuinenweg 3

Planetjump.nl,indoor trampolinepark, Stadhoudersplantsoen 28

De Uithof, Jaap edenweg 10

'Flaneerplekken'

1. Lange Voorhout

2. Korte Voorhout, langs de Hofvijver

3. Scheveningen

4. Kijkduin

Typisch Haagse lekkernijen

(bij Bakker Hessing, Denneweg)

1. De Haagse kakker

2. Haagse hopjes

3. Haagse Jantjes

4. Den Haagelslag

5. Ooievaartjes

 

 

Voor meer informatie kun je terecht bij de VVV of het VVV Uitburo Den Haag op het Spui 68.

Voor een jaaroverzicht, lees:

De leukste evenementen van Den Haag

Ga zelf op verkenning in Den Haag door mee te doen met onze prijsvraag!