Nieuws/Binnenland
444688
Binnenland

Fatale dealer voelt zich ook slachtoffer

AMSTERDAM - Hij voelt zich eigenlijk zelf ook een slachtoffer. Van Rasta, de dealer die hem de witte heroïne verkocht waar drie Britse toeristen aan overleden, en twaalf mensen bijna. Ja, Flip S. verkocht witte heroïne, zei hij vanmorgen tegen de rechtbank in Amsterdam. Maar dat wist hij zelf niet.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Flip S. van drie moorden en twaalf pogingen tot doodslag. Als de rechtbank dat bewezen acht, dan kan hij zo levenslang achter de tralies verdwijnen. Amsterdam tuigde in 2014 en begin 2015 een grootscheepse waarschuwingscampagne op om jonge toeristen tot oplettendheid te manen. Kosten: 268.000 euro.

In april 2015 meldde Flip S. zich op het politiebureau. Hij herkende zichzelf op de beelden van bewakingscamera's aan het gebouw van Tommy Hilfiger aan de Stadhouderskade. Hij verkocht daar de witte heroïne aan drie Denen, die dat ternauwernood overleefden. Hij schrok zit rot, vertelde Flip S. aan de rechtbank. Hij had er slapeloze nachten van, "kijk maar naar de wallen onder mijn ogen", zei hij tegen de agenten. En ook bekende hij volgens een agent dat híj, Flip S., verantwoordelijk was voor de drie dodelijke slachtoffers. Maar dat is "helemaal verkeerd begrepen", zei zei hij gisteren tegen de rechtbank.

Bang

Flip S. voldoet enigszins aan het signalement dat slachtoffers die het overleefden van hem gaven. Maar waarschijnlijk gaat dat op voor de meeste straatdealertjes in het centrum van de hoofdstad. Geen enkel slachtoffer kon hem aanwijzen op foto's, en dna in bloed dat op een bolletje witte heroïne aantrof, was niet van Flip S.

Wat niet meehelpt is dat Flip S. weigerde mee te werken aan de speurtocht van de politie naar 'Rasta', de leverancier van het goedje dat dodelijk is als je het opsnuift. "U weet wel waarom niet", zei Flip S. tegen de officier van justitie. Is Flip S. bang voor Rasta? Of bestaat er geen Rasta? Het werd niet duidelijk vanmorgen.

Volgens Flip S. dealde hij al een hele tijd niet meer. Hij was er weer mee begonnen in februari 2015, en kocht 3 gram 'cocaïne' voor 90 euro van de onbekende Rasta. Voordat hij zich aangaf bij de politie, zocht hij eerst zelf 3 weken lang met vrienden naar Rasta, beweert Flip S. Hij vond hem niet.

De moeder van één van de slachtoffers, de Brit Brad van 21 jaar, kwam met een vriend zijn 21ste verjaardag vieren "in de feeststad van Europa, Amsterdam. We hadden geen enkele bedenking", zei zijn moeder in de rechtszaal. "We were very wrong."

Vanmiddag hoort Flip S. de strafeis van de officier van justitie.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");