Nieuws/Buitenland
444690
Buitenland

Profiel Yanis Varoufakis

Vechtjas tegen de elite

De verguisde en de laan uitgestuurde Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis (54) doet weer van zich spreken. Vandaag in Berlijn presenteert hij een ’plan C’ om Europa van de ondergang te redden.

Hij richt een nieuwe Europese beweging op, DiEM25, die Europa moet stimuleren democratischer te worden. „De macht moet weg bij de leidende elite.”

De naam van de denktank zegt het al, Democracy in Europe Movement 2025. „Als de democratie niet wordt verbreed, dan zal de Europese Unie tegen enorm hoge kosten uit elkaar spatten”, zo voorspelt Varoufakis, die zichzelf als ’grillig marxist’ betitelt, alvast.

Varoufakis, een hoogleraar in de theoretische kansberekening, gokte in de Europese ministerraad een beetje mis wat betreft de wil van zijn collega’s om weer de beurs te trekken voor Griekenland zonder dat dat daar voldoende bezuinigingen tegenover stonden. De ruzie liep hoog op en zelfs zou er bijna een handgemeen zijn geweest tussen Varoufakis en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Varoufakis’ nieuwe beweging komt net op een moment dat er een zwaar beroep wordt gedaan op de eensgezindheid van de EU-lidstaten door de vluchtelingenstroom. Uitgerekend Griekenland is de lekke sluis waardoor die allemaal Europa in komen. Misschien kan Varoufakis’ denktank eerst daar de aandacht op richten.

Begin april komt hij naar Amsterdam als spreker op het filosofisch en economisch festival van de G10.