Nieuws
444697
Nieuws

1900 euro voor hypotheekadvies

AMSTERDAM - De hypotheekadviseur is nog steeds populair. Zes op de tien consumenten die eind vorig jaar een hypotheek afsloten, deden dat via een zelfstandige adviseur en betaalden daarvoor een adviestarief van gemiddeld 1900 euro.

Daarmee is het marktaandeel van de adviseurs ongeveer even groot als voor de invoering van het provisieverbod, in 2013. Dat meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

De vrees was dat na het provisieverbod meer consumenten direct een hypotheek bij een bepaalde bank zouden afsluiten, zonder te shoppen en te vergelijken, om zo advieskosten uit te sparen. Banken hanteren doorgaans lagere adviestarieven.

Het aantal huizenkopers dat dit pad kiest, is echter niet gestegen. Een derde van de huizenkopers sloot zijn hypotheek direct af bij de bank, vergelijkbaar met het marktaandeel van banken in 2013. Minder dan 2 procent van de hypotheken werd helemaal zonder advies afgesloten.

Eigen geld

Bijna de helft van alle hypotheeksluiters brengt nu zelf spaargeld in om tot een lager hypotheekbedrag te komen. Bij starters geldt dit voor 55 procent. In 2010 gebruikte nog minder dan een kwart van de huizenkopers eigen geld om de hypotheek te verlagen.

Sinds 2013 geldt een provisieverbod voor complexe financiële producten, waaronder hypotheken. De klant betaalt direct voor het advies en er zijn geen provisiebetalingen meer van de aanbieder van de lening aan de adviseur. Die regeling moest de kosten van het hypotheekadvies duidelijker maken voor de consument. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat een kwart van de hypotheeksluiters echter nog steeds niet goed weet hoe de adviseur wordt betaald.

De ondervraagden gaven gemiddeld aan bijna 1900 euro te hebben betaald voor advies. Dat is een paar honderd euro meer dan in de vorige onderzoeken van de AFM. 40 procent van de 457 deelnemers in het onderzoek wist het exacte bedrag dat voor advies werd betaald echter niet te noemen.