Nieuws
444711
Nieuws

V&D-redder zorgt graag voor mist

"Een broodje aap." Met deze uitspraak probeerde winkeltycoon Roland Kahn vorige week te ontkennen dat hij belangstelling zou hebben voor V&D. Inmiddels is duidelijk dat de eigenaar van de modebedrijven Cool Cat, America Today, MS Mode en Sapph wel degelijk met de curatoren van V&D spreekt over een overname van het failliete warenhuisconcern.       

Mensen die rasondernemer Kahn (63) goed kennen, zijn niet verbaasd over dit mistgordijn. In 2007 ontkende de zakenman ook dat hij winkelketen Hema wilde kopen. Achteraf bleek dat hij wel degelijk in de race was om de Hema over te nemen, maar werd hij overboden door de Britse investeerder Lion Capital.

Geslepen

Volgens insiders past het optrekken van mistgordijnen bij de zakelijke geslepenheid van de goedlachse Kahn. Hij werkte in zijn beginjaren als inkoopassistent bij De Bijenkorf. Vervolgens begon hij in 1979 met Cool Cat. "Ik vind het nog steeds kicken als ik op straat meer jongeren in kleding van Cool Cat zie lopen dan in H&M en Zara", zei hij in 2006 tegen De Financiële Telegraaf.

Het zakelijk succes heeft Kahn hoog op de Quote 500 gebracht. Op deze lijst van rijkste Nederlanders stond hij vorig jaar op plek 70 met een geschat vermogen van 250 miljoen euro. Na het vele harde werken geniet Kahn graag van de zon op het fraaie Caribische eiland St Barth.       

Ambtenaren

Kraakhelder is Kahn wel altijd als bureaucraten van de overheid hem tegenwerken. "Nee lijkt soms wel het toverwoord van ambtenaren te zijn", mopperde hij toen Cool Cat al acht jaar bezig was om een bouwvergunning te regelen voor een winkelpand in Zuid-Holland. "Dat pand staat gewoon te verkrotten."

Ploumen

Ook minister Ploumen (Buitenlandse Handel) denkt waarschijnlijk niet graag terug aan een aanvaring met Kahn. Ploumen probeerde Cool Cat in 2013 aan de schandpaal te nagelen vanwege de veiligheidssituatie in buitenlandse kledingfabrieken, maar zij zag deze aanval in haar gezicht ontploffen.

"De minister is net een meeuw. Ze schijt op je hoofd en vliegt door", reageerde Kahn in onvervalst Amsterdams. Nadat de winkelondernemer een rechtszaak had aangekondigd, slikte Ploumen haar kritiek weer in.