Nieuws/Binnenland
444729
Binnenland

Verwarring over Halina als tafeldame Rutte bij galadiner

Den Haag - Was het de premier die actrice Halina Reijn heeft gevraagd om zijn tafeldame te worden tijdens een politiek galadiner, of was het toch iemand anders?

Volgens Matthijs van Nieuwkerk van televisieprogramma De Wereld Draait Door was het Rutte. Woordvoerders van de minister-president beweren echter wat anders.

Halina Reijn zat maandag aan het begin van de avond in De Wereld Draait Door. Presentator Van Nieuwkerk confronteerde haar met het gerucht dat Rutte haar had gevraagd voor het chique etentje. “Rutte wilde graag dat je naast hem komt zitten”, hield de VARA-presentator haar gretig voor.

Initiatief

Het Correspondents’ Dinner is een uit Amerika overgewaaid evenement dat dit jaar voor het eerst in Nederland wordt gehouden. In Amerika organiseert de politieke pers het galafeestje. In Nederland was het presentator en journalist Twan Huys die met het initiatief kwam.

Tijdens het Amerikaanse Correspondents’ Dinner houdt de Amerikaanse president een toespraak waarin hij met grappen en grollen de politieke pers op de hak neemt. Vervolgens mag een komiek de president onder vuur nemen. Het is nu woensdagavond aan premier Rutte om in de Amsterdamse Beurs van Berlage het Nederlandse journaille te beschimpen. Cabaretier Dolf Jansen zal een poging wagen om de premier op de korrel te nemen.

Tal van journalisten hebben een tafeltje geboekt voor het galadiner, waarbij de heren gekleed gaan in smoking en de dames in avondjurken. Halina Reijn zou eigenlijk aan het tafeltje van De Wereld Draait Door gaan zitten. Matthijs van Nieuwkerk kreeg er echter lucht van dat ze niet bij hem aan zou schuiven maar bij de premier.

Warrig

De actrice zelf moet er een beetje om lachen. Volgens haar is het allemaal erg warrig verlopen. “Iemand van de redactie van De Wereld Draait Door belde mij met de boodschap: volgens mij ga je niet meer bij ons aan tafel zitten. En toen dacht ik: hè?! En toen kreeg ik sms’jes dat Rutte het op prijs zou stellen dat ik naast hem zou zitten. Ik weet het verder ook niet.”

Uit navraag bij de Rijksvoorlichtingsdienst blijkt echter dat het niet de premier was die voor de herschikking van tafelgenoten heeft gezorgd. “Twan Huys en zijn team van College Tour bepalen wie er aan de hoofdtafel mag zitten. Volgens mij is Halina uitgenodigd omdat ze een oud-gast is van College Tour”, laat een zegsman van de premier weten.