Nieuws
444777
Nieuws

Grote banken verliezen terrein op hypotheekmarkt

De drie grote banken in Nederland, ING, Rabobank en ABN Amro, hebben opnieuw terrein verloren op de hypotheekmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van IG&H Consulting & Interim.

De banken verliezen vooral marktaandeel als het gaat om de wat goedkopere huizen. Hierbij moet worden gedacht aan woningen in de prijsklassen tussen de €200.000 en €300.000.

Bij hypotheekbedragen boven €300.000 hebben de banken nog wel 60% van de markt. Op de totale markt kwamen zij echter niet verder dan 48,5 procent van alle afgesloten hypotheken.

Innovatieve aanbieders

In het derde kwartaal dook het aandeel al voor het eerst onder de 50 procent. In de laatste drie maanden van 2015 zette die trend zich verder door.

Consumenten die een huis willen kopen, sluiten vaker hun hypotheek af bij pensioenfondsen en verzekeraars.  Ook weten ze hun weg steeds beter te vinden naar kleinere banken en buitenlandse hypotheekaanbieders.

IG&H verklaart de sterke opkomst van de nieuwkomers door hun concurrerende tarieven en innovatieve klantbenadering.

Munt Hypotheken deed het vorig jaar het best. De nieuwkomer op de markt sloot het afgelopen jaar af als vijfde hypotheekverstrekker van Nederland.