Nieuws/Binnenland
444779
Binnenland

Antibioticagebruik in Nederland laagste van Europa

Voorop in strijd tegen resistentie

DEN HAAG - Nederland gebruikt mondjesmaat antibiotica om bacteriële infecties bij de bevolking te bestrijden. Sterker nog, van alle Europese landen worden deze middelen hier het minst vaak voorgeschreven door artsen.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens (uit 2013) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te Voorburg. Grieken slikken ruim drie keer zo veel antibiotica als Nederlanders.

Het relatief behoedzame voorschrijfgedrag door Nederlandse huisartsen en specialisten wordt gepresenteerd tijdens de vandaag beginnende tweedaagse ministersconferentie in Amsterdam over de op wereldschaal toenemende resistentie (ongevoeligheid) door antibiotica. Een groot aantal Europese ministers van Volksgezondheid en Landbouw, inclusief hun collega’s van de EEA-landen (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), is daar aanwezig.

Drang

Afgezet tegen de rest van Europa krijgen Nederlanders, omgerekend per duizend inwoners, iets minder dan elf dagelijkse doseringen. De drang om resistentie te vermijden is groot in Nederland, stellen deskundigen. In Duitsland wordt ruim anderhalf keer vaker een ’kuurtje’ voorgeschreven, en in België en Frankrijk ruim 2,5 keer zo veel. Griekenland komt er ronduit slecht vanaf met meer dan 32 dagelijkse doseringen per 1000 inwoners.

Hoe vaker een antibioticum wordt gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden en niet meer zullen reageren op het medicijn. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen.

Er bestaan wel grote regionale verschillen. Volgens het CBS kregen in sommige gemeenten mensen tweemaal zo veel antibiotica als ergens anders. Zo werd in de gemeente Schermer (Noord-Holland) aan nog geen 15 procent van de bevolking antibiotica verstrekt, in de gemeente Pekela (Zuidoost-Groningen) was dit ruim 30 procent. Antibiotica worden vaker voorgeschreven aan kinderen en ouderen.

Braaf

Prof. dr. Marc Bonten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht noemt Nederland in het voorschrijfgedrag van antibiotica het ’braafste jongetje van de klas’. „Dat is al jarenlang zo, en dat moet eigenlijk ook zo blijven”, vindt de moleculair epidemioloog van infectieziekten.

Toch geeft Bonten toe dat de resistentie van antibiotica ook hier ’enigszins’ onder druk staat door ’invloeden van buitenaf’. Maar een onmiddellijke dreiging is er niet: „We hebben de beschikking over negen klassen antibiotica. En gelukkig hebben we altijd nog wel middelen achter de hand voor het geval die resistentie verder zou toenemen.”