Nieuws
444796
Nieuws

‘Online opvoeding niet anders dan offline’

Internet is voor veel kinderen één grote ontdekkingsreis. Net als in de gewone wereld loert er echter ook online gevaar. Antigone Davis, hoofd veiligheid van Facebook, deelt op Safer Internet Day een vijftal tips voor ouders.

Op Safer Internet Day wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons onder kinderen en jongeren.

De belangrijkste tip van Davis voor ouders is om online dezelfde opvoedingsstijl te hanteren als offline. “Als voor jouw kind duidelijke afspraken het beste werken, stel dan een contract op dat jullie beiden ondertekenen. Het kan ook zijn dat je kind alleen de basisregels moet kennen.”

Net als in de fysieke wereld geldt ook online het oude gezegde ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Heb je een tijdslimiet ingesteld, houd je daar dan ook zelf aan en wil je dat je kind zich online beleefd gedraagt, let dan ook op je eigen taalgebruik in berichten.

Davis benadrukt dat ouders er verstandig aan doen om online contact te zoeken met hun kinderen zodra die zich op sociale media begeven. “Als je langer wacht wordt dit moeilijker.” Grijp bovendien het moment aan dat je kind zijn eerste sociale account creëert om een gesprek aan te gaan over technologie. Wees daarbij niet bang dat je als ouder minder weet dan je kind. Als je kind wel bekend is met bijvoorbeeld streamingmuziekdiensten of Instagram, biedt een gesprek hierover de kans om te praten over zaken als veiligheid, beveiliging en privacy.