Nieuws
444818
Nieuws

'Toen ik de chats van mijn dochter las, gingen alle alarmbellen af'

Hoewel dochter Marieke* (inmiddels bijna 17) aanvankelijk nog dacht met een leuke knul te chatten, gingen bij moeder Rosa* alle alarmbellen af toen zij haar dochters chats op Facebook nalas. Rosa's aanbidder bleek een man op leeftijd met snode plannen. Morgen is het Safer Internet Day, maar hoe zorg je als ouder voor een veilige social omgeving?

Rosa: "Bij het woord 'schatje' dacht ik meteen 'wie is dit?' Ook zag ik dat hij had aangeboden een mobieltje voor haar te kopen, toen wist ik dat het niet goed zat. Ik heb samen met mijn dochter de chat doorgelezen. Volgens mij kunnen pubers niet zo goed tussen de regels door lezen, want ze had niet door wat er gebeurde."

Stiekem lezen

Veel ouders weten nog altijd niet hoe ze het online gedrag van hun kinderen moeten monitoren. Is het bijvoorbeeld oké om stiekem de online gesprekken van je kinderen na te lezen? "Mijn dochter was eerst boos op mij, maar toen we samen de chat doornamen, viel bij haar ook het kwartje en kreeg ze door wat de bedoelingen waren van deze man.

Dat het een kinderlokker was, maar dan op internet. Ik heb haar uitgelegd dat je op straat toch ook niet in gesprek gaat met een man die je 'schatje' noemt en je een mobieltje belooft? We hebben aangifte gedaan bij Facebook. Ik ben blij dat ik heb ingegrepen. Hij zat al te vissen of ze de stad wel eens in mocht van haar ouders."

Lees het hele verhaal hier.