Nieuws/Binnenland
444830
Binnenland

Dader hangt nu zelf

Walging en woede voeren de boventoon in de reacties op de ’Vermeerpop-actie’ van de 26-jarige Ajax-hooligan, die vandaag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. De uit Wageningen afkomstige man wordt vooralsnog ’bedreiging’ ten laste gelegd.

Hoewel de reacties uit het land vrijwel eensgezind - en niet voor het eerst - schreeuwen om stevige straffen in de strijd tegen voetbalhooligans, blijkt daar in de praktijk weinig tot niets van terecht te komen.

De Nederlandse voetbalwet biedt de politie en de voetbalclubs zo weinig houvast, dat hooligans na het plegen van strafbare feiten en veroordelingen bijna ongehinderd hun gang kunnen blijven gaan. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, onderkent het probleem: ,,In Engeland heeft strafrecht in het voetbal echt zin. Daar wordt voetbalvandalisme daadwerkelijk aangepakt. In Nederland worden strafrechtelijke vergrijpen in en rond voetbal over het algemeen afgedaan als kwajongensgedrag.’’

Ook in de reacties vanuit de politie klinkt de echo van onmacht: ,,Er zitten hooligans op de tribune, zo weten wij, die tot 2050 niet in een stadion mogen komen”, zegt een voormalig lid van de Rotterdamse voetbaleenheid. „Het systeem is zo lek als een mandje.”

Lees verder: 'Systeem zo lek als een mandje'